DĀR prezidents uzskata, ka Putina aizturēšana būtu kara pieteikums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramafosa
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Dienvidāfrikas Republikas prezidents Sirils Ramafosa Foto: EPA/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizturēšana būtu līdzvērtīga kara pieteikšanai Krievijai, tiesas dokumentos, kas atklātībai nodoti otrdien, paudis Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa, viņa vadītajā valstī turpinoties debatēm par Putina iespējamo viesošanos.

Putins ir uzaicināts uz BRICS valstu samitu nākammēnes Johannesburgā. Tomēr viņa aizturēšanai ir izdots Starptautiskās Krimināltiesas (SKT) orderis, un DĀR kā šīs tiesas dalībvalstij tas būtu jāpilda, ja Putins nolemtu samitu apmeklēt.

DĀR diplomātiskā dilemma tiek izskatīta tiesā, kur vadošā opozīcijas partija Demokrātiskā alianse (DA) cenšas piespiest valdību aizturēt Putinu un nodot viņu SKT, ja viņš spertu kāju uz DĀR zemes.

Atbildē apstiprinātā apliecinājumā Ramafosa DA prasību raksturoja kā bezatbildīgu un apgalvoja, ka uz spēles ir nacionālā drošība.

"Krievija ir skaidri apliecinājusi, ka pie varas esošā prezidenta aizturēšana būtu kara pieteikums," norādīja Ramafosa.

"Tas būtu neatbilstoši mūsu konstitūcijai - riskēt sākt karu ar Krieviju," viņš brīdināja, piebilstot, ka tas būtu pretrunā ar viņa pienākumu aizsargāt valsti.

DĀR cenšas panākt izņēmuma noteikšanu atbilstoši SKT noteikumiem, balstoties apstāklī, ka aresta veikšana apdraudētu "valsts drošību, mieru un kārtību", skaidroja Ramafosa.

DĀR viceprezidents Pols Mašatile nesenās intervijās vietējiem medijiem paudis, ka valdība centusies pārliecināt Putinu BRICS samitu neapmeklēt, tomēr bez sekmēm.

Ramafosas jūnijā parakstītais apstiprinātais apliecinājums, kas sākotnēji klasificēts kā slepens, tika publicēts otrdien, pēc tam kad tiesa bija nolēmusi, ka ar lietu saistītajiem dokumentiem jābūt publiski pieejamiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu