Dienvideiropā svelme nerro cilvēkus. Svarīga informācija tūristiem un etiķetes ekspertes ieteikumi

2023. gada 17. jūlijs. Roma, Itālija. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Eiropas dienvidus pārņēmusi ārkārtīga svelme, pēc kuras izcēlušies arī plaši savvaļas ugunsgrēki. Paredzams, ka rekordaugsta temperatūra turpināsies vēl vismaz nedēļu. Tas skāris arī ļoti daudzus vasaras ceļojumu galamērķus. Vai šādā laikā ceļot ir droši, kā svelme ietekmē tūrisma apskates objektus? Vērsāmies arī pie etiķetes ekspertes, kura ieteica, ko līdzi ņemt ceļasomā. 

Karstuma vilnis skāris daudzus ļoti iecienītus tūrisma galamērķus, piemēram, Spāniju, Itāliju, Horvātiju un Grieķiju. Gaisa temperatūrai turpinot paaugstināties, dažviet Itālijas dienvidos un Grieķijā gaidāma temperatūras paaugstināšanās virs 40 grādiem. Sinoptiķi brīdinājuši, ka

Sardīnijā un Sicīlijā varētu pat tikt pārspēts Eiropas karstuma rekords - 48,8 grādi pēc Celsija, kas Sicīlijā tika reģistrēts 2021. gadā.

Kad karstuma vilnis beigsies?

Pagājušajā nedēļā Dienvideiropu skāra anticiklons "Cerbera". Tas nosaukts trīsgalvu suņa, kas grieķu mitoloģijā sargā elles vārtus, vārdā. Tas sākās Sahārā, bet tad pārvietojās pāri Ziemeļāfrikai un Vidusjūrai. Savukārt svētdien, 16. jūlijā, Eiropā sāka pārvietoties anticiklons "Charon", kura nosaukums aizgūts no grieķu mitoloģijas mirušo pārcēlāja. Šis anticiklons vēl vairāk pastiprināja karstumu Eiropā, atzīmē medijs "Euronews".

Sinoptiķi prognozē, ka ārkārtīgais karstums, visticamāk, ilgs līdz aptuveni jūlija beigām.

Foto: Dienvideiropu pārņēmusi svelme

Taču tuvākajās dienās augstā temperatūra varētu nedaudz pazemināties Rietumeiropas valstīs, iemēram, Spānijā un Portugālē.

Vai ir droši ceļot karstuma viļņa laikā?

Veselības iestādes Itālijā otrdien bija izsludinājušas sarkano trauksmes līmeni 20 pilsētās, sākot ar Neapoli dienvidos un beidzot ar Venēciju ziemeļos. Taču jau trešdien šis skaits pieauga līdz 23, līdz ar to gandrīz visās Itālijas lielākajās pilsētās ir spēkā sarkanie brīdinājumi.

Sarkanais brīdinājums nozīmē, ka karstums ir tik spēcīgs, ka tas apdraud visus iedzīvotājus, ne tikai tās grupas, kas pakļautas augtākam riskam, piemēram, mazus bērnus vai vecāka gadagājuma cilvēkus.

Itālijas varas iestādes iesaka cilvēkiem izvairīties no tiešiem saules stariem laikā no plkst. 11 līdz 18.

Arī Lielbritānijas Ārlietu ministrija ir publicējusi brīdinājumus par ceļošanu uz Itāliju, Spāniju un Grieķiju. Ja tomēr iedzīvotāji nolemj uz turieni doties, viņi tiek aicināti lietot saules aizsargkrēmu, kā arī izvairīties no atrašanās ārā dienas karstākajā laikā un dzert daudz.

Papildus ceļotāji tiek aicināti nelietot alkoholu, jo tas var palielināt dehidrēšanās, karstuma izsīkuma vai karstuma dūriena iespējamību.

Karstuma izraisītās veselības problēmas daudzos reģionos ir radījušas papildus slogu vietējām medicīnas iestādēm. Gadījumā, ja ceļojuma laikā rodas nepieciešamība pēc medicīniskās palīdzības, ir ļoti svarīgi, lai būtu ceļojumu apdrošināšana, atgādina "Euronews".

Ko ņemt līdzi ceļojumā uz karstiem galamērķiem?

Ja tuvākajā laikā ieplānots ceļojums uz kādu vietu, ko pārņēmis karstums, svarīgi koferī ielikt atbilstošu apģērbu. "Apollo.lv" vaicāja etiķetes ekspertei Aijai Strautmanei ieteikumus tūristiem.

Eksperte primāri iesaka uz siltajiem galamērķiem līdzi ņemt vieglus apģērbus. Vienlaikus viņa piebilst, ka var gadīties arī nonākt kalnos, kur mēdz būt krietni vēsāks, tādēļ ieteicams paņemt līdzi vienu siltāku kārtu. Var gadīties arī lietusgāzes, kurās lieti noderētu plānie un salokāmie lietusmētelīši, ko var nopirkt sadzīves un kosmētikas preču veikalos. Lietussargs šādos gadījumos būtu pārāk neparocīgs un neērts, turklāt arī smags.

Strautmane norāda, ka nav nepieciešams ņemt līdzi "visu skapi", bet gan sapakoties tā, lai varētu visu viegli un ātri izmazgāt, piebilstot, ka daudzos galamērķos ir iespēja drēbes izmazgāt, turklāt karstumā tās ātri ižžūs.

"Protams, sievietei ir jāizskatās skaistai, bet skaistums ne vienmēr ir piecas blūzes līdzi vai piecas kleitas. Skaistums izveidojas ar to, vai tā drēbe piestāv un kā to drēbi nes. Un to var arī panākt ar divām blūzītēm, ja tās ir tīras un piestāv," pauž Strautmane.

Runājot par svētvietām un kultūras vietām, eksperte atgādina, uz tām kā uz pludmali ģērbties nevajadzētu.

"Aiz cieņas pret mākslu, aiz cieņas pret kultūru un pilsētām, kultūras mantojumu. Sevi jāciena un caur sevi mēs cienām to, ko mēs skatām."

Strautmane iesaka sievietēm paņemt līdzi kādu lielu lakatu, ko var apsiet ap gurniem, ejot svētvietās. Turklāt lakats noder arī lidmāšīnā, lai sevi apsegtu, jo tur mēdz būt diezgan pavēss.

Eksperte uzsver, ka ir ļoti svarīgi līdzi ņemt saules aizsargkrēmus.

"Lielākā daļa vīriešu ļoti nemīl lietot krēmus šādās reizēs, bet ir jāatcerās, ka āda ir gan vīriešiem, gan sievietēm un tā cieš visvairāk."

Arī galvassega ir svarīgs elements, lai parūpētos par sevi īpaši karstā laikā. Eksperte atzīmē, ka platmales apgrūtina ceļošanu, it īpaši lidmašīnās, tāpēc viņa iesaka līdzi paņemt naģeni vai lina cepurīti, ko viegli var iemest somā un elementāri paņemt lidmašīnā.

Vai iespējams atgūt naudu, ja tomēr tiek pieņemts lēmums nedoties ceļojumā?

Kā atzīmē "Euronews", daļa cilvēku tomēr izvēlas atcelt ceļojumu uz karstuma viļņa skartajām vietām un palikt mājās vai arī samainīt ceļojuma galamērķi uz kādu vietu, kur nav tik karsts.

Īpaši šāda lēmuma pieņemšanu aicina pārdomāt tos, kuri veselības stāvokļa vai kāda cita iemesla dēļ ir īpaši jūtīgi pret karstumu.

Taču lidojumi un tūrisma pakalpojumi turpinās kā ierasts, neskatoties uz karstumu. Līdz ar to, atceļot ieplānoto, tiek piemēroti standarta noteikumi un, visticamāk, tiks iekasēta maksa, ceļojumā arī nedodoties. Daudzām rezervācijām tiek piemērota pat 90-100 procentu maksa, atceļot tās pēdējā brīdī. Tūrisma kompānijas norāda, ka citos tūristu iecienītos galamērķos, kā piemēram, Dubaija vai Ēģipte, termometra stabiņš nereti pieaug līdz pat 40 grādiem pēc Celsija.

Ja veselības stāvokļa dēļ karstuma laikā persona ir īpaši apdraudēta, iespējams, apdrošināšana varētu segt atceltā ceļojuma izmaksas, balstoties uz medicīniskiem iemesliem. Tomēr tas netiek garantēts un, visticamāk, tam vajadzētu arī ārsta apstiprinošu izziņu, atzīmē "Euronews", norādot, ka vislabākais risinājums varētu būt komunikācija ar uzņēmumu, kas atbild par ieplānotajām aktivitātēm, paskaidrojot situāciju.

Vai tūrisma apskates objekti karstuma viļņa laikā būs atvērti?

Daudzas populāras tūrisma apskates vietas ir bijušais spiestas pārtraukt darbu karstuma dēļ, ziņojot par tūristiem, kas lielos pūļos saļimuši.

Piemēram, piektdien, Grieķijas varasiestādēm dienas karstākajā laikā nācās īslaicīgi slēgt Akropoli Atēnās. Tas turpinājies arī nākamajās dienās, jo akmeņi saulē pamatīgi sakarsuši, atzīmē "Euronews".

Tiek ziņots, ka arī Itālijas varas iestādes apsver iespēju noteikt ierobežojumus piekļuvei vēstures pieminekļiem dienas karstākajā daļā.

Atēnās un dažās citās Grieķijas pilsētās darba laiks ir mainīts arī valsts sektoram un daudziem uzņēmumiem, lai izvairītos no karstuma. Valdība devusi rīkojumu apturēt darbus no plkst. 12 līdz 17 vietās, kur valda ļoti liela svelme.

Dažās Romas daļās ir bijuši arī strāvas padeves pārtraukumi, jo elektroenerģijas tīklus noslogo pieprasījums pēc gaisa kondicionētājiem.

Sicīlijas galvenā lidosta slēgta ugunsgrēka dēļ

Katānijas starptautiskā lidosta Sicīlijā tika atcelti un novirzīti simtiem lidojumi pēc tam, kad tajā izcēlās pamatīgs ugunsgrēks. Vienlaikus nav tikusi sniegta informācija, ka tas radies sakarā ar augstajām temperatūrām, norāda "Euronews". Ugunsgrēks izcēlās svētdienas, 16. jūlija, naktī un lidosta tika evakuēta. Līdz otrdienas rītam tika atjaunota lidmašīnu satiksme, ļaujot pacelties divām lidmašīnām stundā. Vienlaikus citi ienākošie lidojumi aizvien tika novirzīti uz citām Sicīlijas lidostām.

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu