Jāņogas par teju 50 eiro kilogramā. Sabiedrībā cepiens par augstajām cenām (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jāņogas un pūdercukurs.
Jāņogas un pūdercukurs. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pētot augstās pārtikas cenas Latvijā, pircēji piefiksējuši arī tādus gadījumus kā jāņogas par gandrīz 50 eiro kilogramā, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Pārtikas cenu jautājumā skaidrības nav. Sabiedrībā ir liela nesaprašanās, ekonomisti atzīst, ka šo cenu noturība nav izskaidrojama, bet tirgotāji un pārstrādātāji pie pārtikas dārdzības vaino viens otru.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Nozares eksperte Ingūna Gulbe norāda, ka nav tā, ka pārtikas cenas vispār nesaruktu – ievērojami lētāki kļuvuši piena produkti – taču cenas tāpat ir pārlieku augstas.

"Mums [Lativjā] ir tikai tādas divas lielas normālās, nu, kā mēs saprotam, parastās pārtikas tirgotāju ķēdes. Tas liecina, ka tomēr konkurence nav tik liela un tik būtiski nemotivē viņus skatīties, kā vēl kur varētu kaut ko ietaupīt, optimizēt, lai to cenu varētu samazināt," saka Gulbe.

Iepriekš minētās jāņogas, kas ieraudzītas kādā "Rimi" veikalā, ir viens no nedēļas nogalē apspriestākajiem gadījumiem.

Lai salīdzinātu cenas valstī, "TV3 Ziņas" devās uz Rīgas Centrāltirgu un noskaidroja, ka tur puskasti jāņogu iespējams dabūt par vienu eiro, bet kilogramu – par 3,5 eiro.

Komentējot situāciju, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis norāda: "Es nesekoju visam līdzi, bet šis gadījums bija tāds, ka man arī uzvilka to jautājumu, bija zvans: nu kas notiek? Ja tā īsi trīs vārdos, vienkārši attiecīgais uzņēmums šīs jāņogas tirgo šajā iepakojumā mazajā cauru gadu. Viņš saņem no Čīles, dažkārt no Beļģijas, no dažādām vietām, un pamatā tās ir deserta jāņogas, kas ir domātas saldējumam, konditorejai. Pats tirgotājs, protams, rīkojas neadekvāti, nu ja viņam ir šādas izmaksas, pēc tam reaģēt un nepaskaidrot un vēl varbūt kaut ko mainīt cenā – tas ir pilnīgi neadekvāti. To es varu pateikt."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu