Iespējamā datu noplūde NATO samitā saistīta ar Lietuvas institūciju sistēmu uzlaušanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Iespējamā NATO samita datu noplūde, par kuru informācija tika publiskota pagājušajā nedēļā, ir saistīta ar Lietuvas valdības sistēmu uzlaušanu, 20. jūlijā paziņoja Lietuvas Nacionālais krīžu vadības centrs (NKVC).

"Policija turpina pirmstiesas izmeklēšanu, tāpēc es to nevaru komentēt. Tomēr problēma varētu būt dziļāka nekā sākotnēji domāts," ziņu aģentūrai BNS atzina NKVC vadītājs Vilmants Vitkausks.

Viņš apliecināja, ka "kiberincidents ir reģistrēts, taču kaitējuma apmērs vēl tiek noskaidrots", piebilstot, ka kiberuzbrukumā "tika izmantotas zināmas vājās vietas, sistēmu ievainojamība".

NKVC vadītājs arī pavēstīja, ka valdības kanclers lūdzis Noslēpumu aizsardzības koordinācijas komisiju izvērtēt publicēto dokumentu autentiskumu un slepenību.

"Institūcijām, kuru dokumenti ir publiskoti, ir lūgts tos izvērtēt - vai tie ir pilnībā noplūdināti vai daļēji noplūdināti, iekļaujot viltojumus," norādīja Vitkausks.

Jau vēstīts, ka Viļņas samita noslēgumā lietotnē "Telegram" parādījās informācija par iespējamu datu noplūdi saistībā ar NATO pasākuma organizēšanu.

Saziņas platformā "Telegram" izplatīts paziņojums, ka hakeri ar segvārdu "From Russia with Love" ieguvuši piekļuvi NATO samita organizatoru nepubliskajai informācijai par pasākuma drošību, noskaidrojuši atbildīgo personu vārdus, delegāciju pārvietošanās maršrutus un izmantotās drošības sistēmas.

Starp dokumentiem, kuru autentiskumu iestādes vēl nav apstiprinājušas, ir aptuveni 30 dokumenti, kuros norādītas konkrētas viesnīcas, kurās uzturējās valstu vadītāji un delegācijas, ierašanās laiks lidostās, apsargu vārdi, viņu ieroču veidi un sakaru līdzekļu parametri.

Publiskoti arī Lietuvas policijas īpašo operāciju vienības "Aras" snaiperu vārdi, pirms samita notikušo drošības grupas sanāksmju protokoli, kas satur lēmumus par ierobežojumiem gaisa telpā un satiksmes ierobežojumiem.

NATO samits Viļņā notika 11.un 12.jūlijā.

Pagājušajā nedēļā izmeklēšanu par informācijas noplūdi sāka gan Lietuvas Kriminālpolicijas birojs, gan Lietuvas Valsts drošības departaments.

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks iepriekš apliecināja, ka informācijas noplūde saistībā ar NATO samita Viļņā organizēšanu nav kaitējusi pasākuma norisei, tomēr hakeru uzbrukums bija sagaidāms. Viņš uzsvēra, ka slepeni NATO dokumenti nav nopludināti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu