Līdz 28. jūlijam bez maksas varēs veikt C hepatīta vīrusa antivielu testu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Sagaidot Pasaules Hepatīta dienu, no šodienas līdz 28. jūlijam visās "Centrālās laboratorijas" filiālēs iedzīvotāji tiek aicināti izmantot iespēju bez maksas veikt C hepatīta vīrusa antivielu testu, pavēstīja AS "Repharm" pārstāve Līga Ribkinska.

C hepatīts ir infekcijas slimība, kas var izraisīt nopietnus aknu darbības bojājumus. Pret C hepatītu nav pieejama vakcīna, tāpēc tā ir viena no izplatītākajām un smagākajām vīrushepatītu infekcijām. Rīgas Stradiņa universitātes Infektoloģijas katedras asociētā profesore, "Centrālās laboratorijas" valdes locekle Jeļena Storoženko skaidroja, ka bieži vien cilvēks nezina, ka ir inficēts ar C hepatītu, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Lai arī ap 20% gadījumu cilvēks atbrīvojas no vīrusa pat bez ārstēšanas, taču ap 80% gadījumu var attīstīties hronisks C vīrusa hepatīts.

Storoženko norādīja, ka C hepatītam ir pieejama ļoti efektīva ārstēšana ar tiešās iedarbības pretvīrusa medikamentiem, kas palīdz pacientiem atbrīvoties no vīrusa vairāk nekā 96% gadījumu. Savukārt bez ārstēšanas var attīstīties aknu ciroze un pat vēzis.

C hepatīta vīrusa izplatība Latvijas populācijā ir augsta - virs 2%. Vienīgais veids kā noskaidrot, vai tu esi inficēts vai nē - veikt laboratorisko testu. Storožeko atgādina -, ja rezultāts būs pozitīvs, tas vēl nenozīmē, ka ir akūts vai hronisks C hepatīts. Pēc pārslimošanas, pat bez slimības simptomiem un atbrīvošanas no vīrusa, antivielas paliks uz visu mūžu. Savukārt, ja C hepatīts tomēr apstiprināsies, Storoženko atgādina, ka ir pieejama ļoti efektīva un valsts apmaksāta ārstēšana.

Ar C hepatīta vīrusu var inficēties ar inficēta cilvēka asinīm vai citiem bioloģiskiem šķidrumiem caur bojātu ādu vai gļotādu. Piemēram, skaistumkopšanas - manikīra, pedikīra, arī tetovēšanas, pīrsinga - pakalpojumu veikšanas laikā, ja nav ievērotas atbilstošas prasības.

Katru gadu 28.jūlijā tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu