"Mozaīka" aicina izskatīt Daugavpilī piekautā Līvaja Amareina lietu pēc būtības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaspars Zālītis.
Kaspars Zālītis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs, LGBTQ+ un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis sola: "Mozaīka" palīdzēs apstrīdēt absurdo Valsts policijas lēmumu izbeigt kriminālprocesu par Līvaja Amareina piekaušanu Daugavpilī 4. maijā.

Kaspars Zālītis uzsver, ka atbildība par lēmuma izbeigšanu jāuzņemas arī prokuratūrai, jo Valsts policija izbeigusi kriminālprocesu pēc uzraugošā prokurora norādes.

"Mēs aicinām izvērtēt lēmumu un lēmuma pieņemšanas procesu pēc būtības," portālam "Apollo.lv" saka Kaspars Zālītis. "Mūsuprāt, vairāki lēmumā minētie argumenti ir absurdi. Ja ar šādiem argumentiem tiek pieņemts lēmums, jāizvērtē gan Valsts policijas inspektora, gan uzraugošā prokurora kompetence darbā ar šādu noziegumu izmeklēšanu.

Potenciālie naida noziegumi ir jāvērtē padziļināti, un, mūsuprāt, šī lieta viennozīmīgi ir jāskata tiesai."

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 4. maijā Daugavpilī notika uzbrukums LGBTQ+ aktīvistam Līvajam Amareinam un viņa vīram Erenam. Līvajs saņēma vismaz 20 sitienus pa galvu.

Uzbrukums notika pēc plkst. 22 Daugavpils Stropu estrādē. Jauniešiem uzbrukuši divi vīrieši. Līvajs Amareins domā, ka ticis piekauts, jo ir LGBTQ+ kopienas pārstāvis. Viņš saņēmis vairāk nekā 20 sitienus pa galvu. Līvajam Amareinam pēc uzbrukuma konstatēti galvas mīksto audu sasitumi, deguna sasitums, pietūkums abās sejas pusēs, kā arī ir bojāta dzirde vienā ausī.

Kā stāsta cietušais, pie viņa un viņa drauga pienācis jauns vīrietis manāmā reibumā, lūdzot iedot telefonu, lai piezvanītu. Jaunieši piekrituši. Vīrietis pamanījis, ka viedtālruņa ekrānsaudzētājs ir kāda puiša attēls. Tad vīrietis vaicājis, vai jaunieši esot geji, uz ko viņi atbildējuši apstiprinoši.

Vīrietis esot pateicies jauniešiem par palīdzību, bet pēc tam paudis bažas par viņu drošību. Tad ieradies vīrieša draugs un sākusies agresija. Pirmais vīrietis sācis apsaukāt, bet pēc tam arī sist Līvaju. Otrs vīrietis tikmēr iebiedējis aktīvista draugu, lai viņš neziņotu policijai. Jauniešiem tomēr izdevies sazvanīt likumsargus, un uzbrucēji aizbēguši.

9. maijā, Valsts policija Daugavpilī aizturēja 1997. gadā dzimušu vīrieti aizdomās par miesas bojājumu nodarīšanu Līvajam Amareinam. Kā portālu "Apollo.lv" informāja Valsts policija pēc uzbrucēja aizturēšanas, izvērtējot notikuma apstākļus, konstatēts, ka noziedzīgais nodarījums ir paveikts vainu pastiprinošos apstākļos – sociālā naida dēļ.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas par huligānismu, ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Izvērtējot notikuma apstākļus, ir konstatēts, ka noziedzīgais nodarījums ir paveikts vainu pastiprinošos apstākļos, atbilstoši Krimināllikuma 48. panta 14. punktam - sociālā naida dēļ.

20. jūlijā Līvajs Amareins saņēma Valsts policijas lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu. Tas izraisījis šoku un sašutumu sabiedrībā, padziļinot neuzticību Valsts policijai un prokuratūrai, par ko daudzi runā sociālajos tīklos.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu