Avārijas dēļ Liepājā vidē noplūduši 1250 kubikmetri neattīrītu notekūdeņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dienvidkurzeme/"Facebook"

Liepājas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu avārijas rezultātā vidē noplūduši aptuveni 1250 kubikmetri (m3) neattīrītu notekūdeņu,  informē Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Viņa norāda, ka ārkārtas situācijas dēļ Liepājā uz vietas strādā VVD eksperti, lai kopā ar citiem speciālistiem apzinātu situāciju un iespējamos vides piesārņojuma draudus. Tāpat tiek strādāts pie iespējamiem risinājumiem operatīvai avārijas novēršanai.

VVD reģionālās vides pārvades direktore Evita Šestakova informē, ka pašlaik tiek apsekota SIA "Liepājas ūdens" teritorija, tajā skaitā notekūdeņu pieņemšanas kamera, kur tiek attīrīti sērudeņi. Šī kamera sastāv no diviem kanāliem, no kuriem viens ir bojāts, proti, tam ir sagruvusi siena. Tikmēr otrs kanāls ir funkcionējošs, tā darbība tiks atjaunota diennakts laikā. Inspektori veic teritorijas apsekošanu un filmēšanu ar dronu jūrā, skaidroja Šestakova.

Par situāciju Liepājā ir informēta arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas ir aktīvā saziņā ar vides dienestu un Liepājas pašvaldības vadību.

Kā ziņots, svētdienas pievakarē Liepājā sabrukusi notekūdeņu attīrīšanas iekārtu pirmsattīrīšanas rezervuāra siena, radot daļas no attīrīšanas ūdeņiem noplūdi jūrā.

Cilvēku veselībai draudu neesot, tomēr paaugstināto vides piesārņojuma risku dēļ jūras piekrastē iedzīvotāji tiek aicināti tuvāko dienu laikā izvairīties no peldēšanās Dienvidkurzemes novada Medzes pagasta un Liepājas pludmalēs.

Papildus vietējie iedzīvotāji ir aicināti pārskatīt savus ikdienas ieradumus un samazināt notekūdeņu iekārtās novadītā ūdens daudzumu.

Atbildīgie dienesti ir sākuši ūdens paraugu monitoringu, lai sekotu līdzi ūdens kvalitātei.

"Šobrīd ir grūti prognozēt darbu ilgumu un ietekmi uz vidi, bet pašvaldības speciālisti un atbildīgās institūcijas strādā un monitorē aktuālo situāciju. Aicinām iedzīvotājus sekot līdzi oficiālajiem paziņojumiem," norādīja pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga daļas vadītāja Zita Lazdāne.

Saistībā ar šo notikumu, svētdienas vakarā tika sasaukta Liepājas un Dienvidkurzemes Civilās aizsardzības komisija, kurā tika uzklausīts SIA "Liepājas ūdens" ziņojums par esošo situāciju, jau veiktajiem soļiem un turpmākajām darbībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu