Igaunijā kompensācija par vakcinācijas nodarītu kaitējumu izmaksāta 62 no 1700 prasībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcinācija pret Covid-19. Ilustratīvs foto
Vakcinācija pret Covid-19. Ilustratīvs foto Foto: Reuters / Scanpix

Kopš pagājušā gada maija, kad Igaunijā spēkā stājās iespēja prasīt kompensāciju par vakcinācijas nodarīto kaitējumu veselībai vai dzīvībai, sūdzību iesnieguši gandrīz 1700 cilvēki, bet apmierinātas 62 prasības.

Igaunijas Valsts zāļu aģentūrā informēja, ka no saņemtajiem iesniegumiem 574 ir noraidīti, bet 62 gadījumos ir secināts, ka koronavīrusa vakcīna varētu būt iemesls veselības problēmām.

51 gadījumā kompensācija izmaksāta par mērenu kaitējumu veselībai un 11 gadījumos - par vidēji smagu kaitējumu veselībai.

Kompensācija par mērenu kaitējumu veselībai ir 2000 eiro, bet par smagu kaitējumu - 10 000 eiro.

Nevienā no gadījumiem eksperti nekonstatēja, ka vakcinācija ir bijusi nāves iemesls.

Apmēram simt cilvēku ir apstrīdējuši aģentūras lēmumu noraidīt prasību, trīs personas vēlāk saņēma kompensāciju. 12 cilvēki vērsušies tiesā.

Pašlaik aģentūra izskata 260 iesniegumus. Lai gan likums noteic, ka lēmums jāpieņem piecu mēnešu laikā, 46 prasību izskatīšana ir ieilgusi, jo trūkst ekspertu ar atbilstošām zināšanām. Katru iesniegumu izvērtē divi speciālisti.

Kompensācijas saņemšanai ir trīs priekšnoteikumi, kuri visi ir jāizpilda: vakcinācijai ir jābūt notikušai Igaunijā, veselības problēmas ir turpinājušās vismaz četrus mēnešus vai līdz pieteikuma iesniegšanai ir beigušās ar personas nāvi, kā arī veselības traucējumiem jābūt ārsta dokumentētiem.

Pirms kompensācijas izmaksas Veselības apdrošināšanas fonds izpilda vēl ceturto priekšnoteikumu: no Valsts zāļu aģentūras tiek saņemts novērtējums, ka ir vismaz iespējama saistība starp vakcināciju un konstatētajiem veselības traucējumiem.

Likums noteic, ka vakcinācijas apdrošināšana spēkā stājās pagājušā gada 1.maijā un ar atpakaļejošu datumu var saņemt kompensāciju par Covid-19 vakcinācijas, kas veiktas 2021.gadā no 1.decembra un pērn, izraisītām smagām sekām veselībai. No 2023.gada sistēma tiek attiecināta arī uz citām vakcīnām, piemēram, pret gripu, ērču encefalītu un pirms ceļošanas veiktām vakcīnām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu