Plānotāja darbs mežā - tehnoloģijas un 10 000 soļi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas valsts meži

Meža apsaimniekošana tiek plānota un balstās uz plašām un pastāvīgi veiktām meža resursu un vides vērtību inventarizācijām. Lai iegūtu informāciju, plānotāji apseko mežus un iegūst nepieciešamos datus. Dace Dālberga, kura strādā AS "Latvijas valsts mežos" (LVM) par Austrumvidzemes reģiona plānotāju, stāsta par darba ikdienu, iegūto pieredzi un jauniešu iespējām strādāt mežos pēc augstskolas absolvēšanas.

Mežos jau no bērna kājas

Dace pirms vidusskolas absolvēšanas domāja par karjeras un studiju iespējām. Tā kā ģimene ir saistīta ar mežiem, Dace apsvēra ideju mācīties meža nozari.

Foto: Latvijas valsts meži.

"Bērnībā man bija iespēja vasarās doties uz uzņēmuma rīkotajām nometnēm Tērvetē un Austrijā, kas, manuprāt, bija pamats interesei par mežu nesaistīts ar ģimeni. Protams, neizpalika meža darbi mājās - katru pavasari jāstāda mežs, jābrauc palīgā meža darbos. Vidusskolā parādījās nopietnāki pienākumi, kas bija saistīti ar mežiem, un tie noder arī šobrīd, strādājot par plānotāju.

Absolvējot vidusskolu, es ilgi domāju, ko vēlos darīt pēc tam. Mana ģimene ir saistīta ar mežiem. Aizdomājos, ka man tas varētu patikt," saka Dace.

LVM Austrumvidzemes reģiona plānotāja Dace Dālberga četrus gadus studēja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža fakultātē un pērn to absolvēja.

"Jau studiju laikā zināju, ka pēc absolvēšanas vēlos strādāt mežos. LVM ir sadarbība ar Meža fakultāti, tāpēc bija daudzi un dažādi studiju kursi, kur iepazīstināja ar uzņēmumu. 4. kursā bija iespēja piedalīties praksē izvēlētajā reģionā. Četrus gadus studējot, jau bija pieredze, kā ir strādāt LVM un kādas iespējas ir.

Pēc bakalaura studiju absolvēšanas izvēlējos studēt maģistrantūrā, domāju, kāds būtu piemērotākais veids, kā apvienot darbu ar skolu, un tad parādījās šī vakance. Es izlēmu pieteikties," skaidro Dace.

Par LVM Austrumvidzemes reģiona plānotāju Dace sāka strādāt 2023. gada februārī.

Ko dara plānotājs?

Dace sākotnēji uzsver, ka plānotājs nenozīmē kladīti, kur jāraksta dienas plāns vai uzdevumi. "Plānotāja ikdiena ir interesanta un savādāka, jo jāplāno pašam, ko darīt – vai dienā doties uz mežu, vai būt ofisā.

Foto: Latvijas valsts meži.

Plānotāja darbs ir cirsmu plānošana, kas ir atbilstoši noteiktajam uzņēmuma mērķim.

Atbilstoši likumiem un vadlīnijām veicam cirsmu plānošanu. Otrs lielais darbs ir meža inventarizācija.

Visas darbības veicam pēc likumiem un normatīvajiem aktiem, piemēram, kāda vecuma audzes var cirst, kādi ir caurmēri, cik lielās platībās. Ir LVM vadlīnijas, pēc kurām jāvadās, saglabājot dažādas vides vērtības, piemēram, ekoloģisko koku saglabāšana cirsmās, un kuras iet roku rokā ar valstī izstrādāto likumdošanu, jo uzņēmumā esam apņēmušies arī ievērot papildus nosacījumus to saglabāšanā," skaidro plānotāja.

Plānotāja pienākumi:

• veikt meža inventarizāciju un meža datu aktualizāciju

• pārbaudīt iespējamās cirsmu vietas un pieņemt lēmumu par cirsmas sagatavošanu mežizstrādei, nosakot krautuves vietu, ciršanas un atjaunošanas veidu, kā arī citus cirsmas parametrus

• iezīmēt cirsmu robežas un izzīmēt dabas vērtības cirsmās

• saskaņot cirsmas robežas ar pierobežniekiem

• noteikt cirsmas platību un veikt savlaicīgu, kvalitatīvu cērtamā apjoma novērtēšanu cirsmās

• gatavot dokumentāciju iesniegšanai Valsts meža dienestā

Darbs ir patstāvīgs, jo plānotāji saņem plānu gadam, kas ir jāpaveic. "Pašam ir jāspēj saplānot. Visvairāk laika sanāk pavadīt mežā, jo ir viss tehniskais nodrošinājums, ka varam veikt dažādas darbības. Pie datora ir tikai jāapstrādā dati un informācija, lai speciāli tos var izmantot," saka Dace.

LVM Austrumvidzemes reģiona plānotāja mudina jauniešus nebaidīties šā darba, jo studējot tiek iegūtas visas nepieciešamās zināšanas. "Pirmkārt, galvenais ir nebaidīties pamēģināt, jo ir atbalsts no uzņēmuma.

Otrkārt vadītājiem ir jāredz darba progress, tāpēc regulāri tiek veidotas dažādas atskaites. Tas, ka ir plānojums gadam, nenozīmē, ka jāatstāj darbi uz pēdējo brīdi. Plānotāja darbs ir regulārs un aktīvs un atbildīgs" skaidro un mudina Dace.

Aktīva un interesanta ikdiena

Vaicājot par to, cik ikdiena ir aktīva, Dace stāsta, ka diendienā ir jāstaigā daudz, jo lielākoties ikdienas darbs norit tieši mežos. "Ir pieejams tehniskais nodrošinājums, automašīna, lai varētu iebraukt mežos, bet tāpat vairākas stundas ir jāstaigā mežā. Ar kolēģiem salīdzinot vidēji katrs nostaigājam 10 000 soļu katru dienu," saka LVM Austrumvidzemes reģiona plānotāja.

Pusgada laikā Dace saskārusies arī ar interesantām situācijām. "Vienā no pirmajām reizēm, kad devos viena apsekot audzes pa ceļu braucot, manīju medni, kas mani ne tik laipni sagaidīja. Taču mēs kaut kā sadraudzējāmies, jo pēc diviem mēnešiem, braucot uz to vietu, atkal sastapu to pašu medni," viņa atminas.

Raksts tapis sadarbībā ar LVM.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu