Pirmā no Baltijas valstīm. Latvijā atzīta un akreditēta dūlu izglītība

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: KAMPUS/Shutterstock

No Baltijas valstīm Latvija ir pirmā, kas atzinusi un akreditējusi dūlu izglītību, pavēstīja "Dzemdību atbalsta skolas" pārstāve Katja Zilpauša.

Akreditāciju šī gada jūlijā veicis Izglītības kvalitātes valsts dienests.

Dūla ir praktizējošu profesionāļu apmācīta atbalsta persona, kas sniedz kvalitatīvu nemedicīnisku emocionālu, informatīvu un praktisku atbalstu jaunajai ģimenei, īpaši sievietei, grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību periodā. Dūlu kustību Latvijā pirms 15 gadiem aizsākusi "Stārķa ligzdas" dibinātāja, ārste Dina Ceple.

Pašlaik Latvijā esot sertificētas ap 30 dūlas.

Saskaņā ar pētījumiem, sievietes un ģimenes pieredze grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā var ietekmēt lēmumu par nākamo bērnu ienākšanu ģimenē, tāpēc kvalitatīvs un nepārtraukts atbalsts ir svarīgs arī valstiskā un Eiropas līmenī, pauž Ceple. Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskie dati liecina, ka Latvijā dzimušo skaits turpina samazināties - 2022. gadā piedzimuši 15 535 bērni, kas ir zemākais dzimstības rādītājs pēdējo 100 gadu laikā un par 10,8% jeb 1885 jaundzimušajiem mazāk nekā 2021. gadā. Dažādu veida dūlu sniegtos pakalpojumus 2022. gadā izmantojuši vairāk nekā 7% ģimeņu.

Ceple norādīja, ka gaidības un radības ir ļoti īpašs laiks māmiņas un visas ģimenes dzīvē. Sieviete piedzīvo lielas pārmaiņas ne tikai fiziski, bet arī emocionāli. Mainās ķermeniskās sajūtas un formas, tāpat arī domāšana un uztvere, jo rūpes un gaidas mijas ar neziņu, neizpratni un reizēm pat bailēm par gaidāmo notikumu un dzīvi pēc bērniņa piedzimšanas. Attiecīgi šis ir laiks, kad sieviete visbiežāk izjūt vēlmi pēc uzticības un atbalsta personas, pēc kāda, kas stāv līdzās un var gan iedrošināt, gatavojoties dzemdībām, gan palīdzēt dzemdību un pēcdzemdību laikā, sacīja Ceple.

Vecmāte, psiholoģe, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāja Laila Laganovska skaidro, ka dūla nodrošina nepārtrauktu klātbūšanu, iedrošinājumu, mierinājumu un praktisku palīdzību topošajai māmiņai tik svarīgajā dzīves notikumā. Dūlas būšana kopā ar ģimeni dzemdībās, laba saziņa ar vecmāti var atvieglot vecmātes darbu viņas profesionālo pienākumu gūzmā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu