"Potenciāli jebkurš cilvēks, kurš nav testējies, var būt inficēts." C hepatīts joprojām ir problēma Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vita_Dor/Shutterstock

Pēc iespējas plašāka testēšana ir palikusi kā galvenais solis, lai arī Latvijā varētu īstenot Pasaules Veselības organizācijas nosprausto mērķi – līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai. Galvenais aicinājums šā gada Pasaules Hepatīta dienā 28. jūlijā – nepieciešams veikt testu katram, kurš ne reizi dzīvē nav pārbaudīts uz C hepatītu, stāsta Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente un Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja, profesore Ieva Tolmane. 

Neskatoties uz pēdējo gadu uzlabojumiem gan C hepatīta ārstēšanā, gan diagnostikā, Eiropas Savienības mērogā Latvija joprojām ir starp C hepatīta izplatības līderēm. Lai efektīvāk turpinātu infekcijas ierobežošanas pasākumus un tās ārstēšanu, šā gada jūnijā valdība apstiprināja rīcības plānu HIV infekcijas, seksuālās transmisijas infekciju, tuberkulozes, B un C hepatīta izplatības ierobežošanai 2023. - 2027. gadam, tam paredzot arī finansējumu.

Tolmane norāda, ka vēl ir daudz pacientu, kuri nezin, ka ir inficēti.

"Te nav runa tikai par riska grupām, mums ir jāatrod arī tās dažas adatas siena kaudzē, kas ir kopējā populācijā. Potenciāli jebkurš cilvēks, kurš nav testējies, var būt inficēts," izceļ profesore. 

"Jāņem vērā, ka C hepatīts izplatās ne tikai narkotiku lietošanas laikā, bet arī, piemēram, veicot manikīru, citas kosmētiskas procedūras, tetovējot, seksuālā ceļā, un diemžēl dažreiz ir iespēja inficēties ar C hepatītu arī medicīnisku manipulāciju laikā. Protams, visās kosmētiskajās vai medicīnas procedūrās visu laiku tiek uzlaboti standarti un aprūpes kvalitāte, riski samazinās, bet nekas mūsu dzīvē nav ideāls. Kas attiecas uz riska grupām, to pārstāvjiem likumsakarīgi gadās nonākt pie ārsta, kur pacientu noteikti notestēs uz C hepatītu. Galvenais, ko šogad mēs gribam aicināt, ir – veikt testu katram, kurš ne reizi dzīvē nav pārbaudīts uz C hepatītu."

Gadījumā, ja cilvēkam tiek konstatēts C hepatīts, tad ir pieejama valsts apmaksāta efektīva ārstēšana, izceļ Tolmane. 

Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente, Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja, profesore Ieva Tolmane. 
Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente, Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja, profesore Ieva Tolmane. Foto: Publicitātes foto

Sākotnējais skrīninga tests vēl neparāda, ka cilvēks tiešām ir slims

"Turklāt sākotnējais skrīninga tests vēl neparāda, ka cilvēks tiešām ir slims," saka profesore. "Viņš skrīnējas, un pārbaude parāda, vai ir jāturpina testēt tālāk. Mēs testējam antivielas, bet antivielas var palikt organismā pēc pārslimošanas. Cilvēks var pat nezināt, ka viņš ir sastapis vīrusu un atbrīvojies no tā.

Taču dažkārt skrīninga analīzes var būt arī viltus pozitīvas, norāda Tolmane, piebilstot, ka tāpēc ir otrais solis, kurā jānosaka pats C hepatīta vīruss (HCV) asinīs.

"Šis izmeklējums ir valsts apmaksāts. Ja vīrusa tests ir negatīvs, tad nav C hepatīta, ja savukārt vīrusa tests ir pozitīvs, tad mēs to ļoti efektīvi varam izārstēt. Un ir svarīgi to izdarīt pirms ir izveidojusies aknu ciroze vai aknu vēzis, pie kā diemžēl C hepatīts var novest. Vēzis nekad nav nekas patīkams, kaut arī agrīnās stadijās vēzis ir salīdzinoši efektīvi ārstējams. Bet ja ir ciroze, tad mēs varam izārstēt C hepatītu, bet nevaram izārstēt cirozi. Aknu ciroze ir neatgriezenisks process. Tieši tāpēc ir svarīgi, lai cilvēks pārbaudās, ja nekad dzīvē to nav darījis," izceļ eksperte. 

Testa veikšanai ir vairākas iespējas

"Viena iespēja ir nodot asinis kā donoram. Donors tiek pārbaudīts ne tikai uz C hepatītu, bet arī uz B hepatītu, HIV infekciju un vēl dažām slimībām," skaidro profesore. "Otra iespēja arī bez maksas ir HIV profilakses punkti, kurus iespējams atrast Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā, un HIV profilakses punktā ātro testu var veikt anonīmi un bez maksas. Trešā iespēja ir ar ģimenes ārsta palīdzību un starpniecību. Ceturtā iespēja – jebkurā laboratorijā cilvēks var nodot analīzes par maksu."

Kāpēc skrīnings ir tik ļoti nozīmīgs? 

"Cilvēks tiešām nejūt C hepatītu, aknas nesāp," skaidro Tolmane. "Pat ja viņam ir sūdzības, uztverē un attieksmē tās praktiski nekad netiek saistītas ar C hepatītu.

Nav tāda simptoma, kas būtu tikai C hepatītam.

Iespējamas dažādas citas izpausmes, piemēram, cukura diabēts, depresija, dažādas neiroloģiskas izpausmes. Pats C hepatīts nekādas specifiskas sūdzības nerada. Arī aknu rādītājs analīzēs – ALAT – zināmākā aknu bojājumu pazīme C hepatīta gadījumā var būt normas robežās. Hroniska C hepatīta slimnieks arī nepaliek dzeltens, arī akūtā stadijā reti parādās dzelte. Piemēram, cilvēkam būs slikta dūša, viņš paliek mājās, nelabums pāriet, cilvēks domā, ka bija vēdera vīruss, bet patiesībā tas varbūt ir bijis akūtais C hepatīts, kas līdz pat 80% var pāriet hroniskā formā, tad atkal nav nekādu sūdzību, bet pēc 15 gadiem jau var būt ciroze."

Profesore izceļ, ka tagad ir tikai medikamentoza ārstēšana ar tabletēm, kuras ilgums ir 8-12 nedēļas.

"Medikamenti ir lietojami vienu reizi dienā un labi panesami. Turklāt agrāk vēl jau bija arī diezgan daudz pacientu, kuriem vecā ārstēšana nebija efektīva. Jau no 2019. gada visiem ir pieejama jaunā terapija ar valsts finansējumu. Kādu daļu pacientu ar jaunajām zālēm sākām ārstēt kopš 2016. gada, bet kopš 2019. gada tās pieejamas visiem un ir valsts apmaksātas. Mums ir pieejami trīs dažādi medikamenti, kuri visi ir ar ļoti augstu izārstēšanās iespēju – virs 95%. Pasaulē pat vairs nenotiek jaunu zāļu meklējumi C hepatītam, jo neko labāku nevar izgatavot," stāsta Tolmane.

Eksperte piebilst, ka testu nozīmi pastiprina arī tas, ka C hepatīta vīrusam nav vakcīnas.

"Nav bijusi iespēja izstrādāt vakcīnu, jo HCV nemitīgi mainās, bet, mainoties vīrusam, efektīvu vakcīnu izstrāde ir apgrūtināta," skaidro Tolmane. "Un diemžēl Latvijā vēl ir daudz HCV pozitīvo, kuri nav nedz diagnosticēti, nedz izārstēti, bet infekcija turpina izplatīties."

Eksperte norāda, ka pēdējais un vienīgais epidemioloģiskais pētījums šajā jomā Latvijā bija 2008. gadā, kad tika konstatēts, ka Latvijā varētu būt aptuveni 40 tūkstoši HCV inficēto.

"Kopš tā laika ir pagājuši 15 gadi. Nav skaidrs, cik izdevies apsteigt infekcijas izplatību," saka eksperte. "Veselības ministrija plāno jaunu epidemioloģisko pētījumu, kurš vēl nav sākts. Bet jebkurā gadījumā pret šo vīrusu vakcīnu nav, tāpēc, ja tu nekad dzīvē neesi pārbaudīts uz C hepatītu, tad aizej un izdari to tagad. Un, ja būsi inficēts, mēs izārstēsim."

Vairāk informācijas – vietnē www.infekcija.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu