Medijs: Iebraucēji no Krievijas veicina ekonomikas izaugsmi valstīs, kas viņus uzņēmušas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iebraucēji no Krievijas šķērso Gruzijas robežu.
Iebraucēji no Krievijas šķērso Gruzijas robežu. Foto: AFP/SCANPIX

Simtiem tūkstošu Krievijas pilsoņu, kas agresorvalsti pameta pēc tās sāktā iebrukuma Ukrainā, ir pārcēlušies uz kaimiņvalstīm un būtiski veicinājuši to ekonomisko izaugsmi, ziņo ASV medijs "Insider".

Krievijas iedzīvotāju izbraukšana masveidā sākās pēc tam, kad daudzi izglītoti profesionāļi – akadēmiķi, finansisti un tehnoloģiju eksperti – pameta valsti kara pirmajās dienās, 2022. gada februārī.

Pēc "daļējās mobilizācijas" izsludināšanas Krievijā 2022. gada septembrī sekoja vēl viens izbraucēju vilnis. Tika lēsts, ka līdz oktobrim Krieviju pametuši aptuveni 700 tūkstoši cilvēku.

Lielākā daļa izbraucēju apmetās Krievijas kaimiņvalstīs, un daudzi tajās reģistrēja uzņēmumus.

Pasaules banka ziņo, ka Dienvidkaukāza reģiona valstu – Armēnijas, Azerbaidžānas un Gruzijas – IKP 2022. gadā pieaudzis par 7 procentiem, kas būtiski pārsniedza paredzētos 5 procentus.

Armēņu ekonomists Surens Parsjans norādīja, ka Armēnijas ekonomisko izaugsmi lielākoties veicinājuši ieceļotāji no Krievijas, kas darbojušies IT sektorā.

Tikmēr Gruzijas IKP 2022. gadā palielinājās par 10,1 procentiem, paziņoja Pasaules Banka, pārspējot 8,8 procentu pieauguma prognozi. Saskaņā ar Gruzijas centrālās bankas datiem pārskaitītās naudas summas no Krievijas pieauga piecas reizes – no 411 miljoniem dolāru 2021. gadā līdz 2,1 miljardam dolāru 2022. gadā.

Arī Kirgizstānas ekonomika 2022.gadā pieauga par 7 procentiem, pārsniedzot prognozētos 4 procentus, paziņoja Pasaules Banka.

Kalifornijas Universitātes profesors Oļegs Itshoki norādīja, ka šis IKP pieaugums liecina par to, ka iebraukušie Krievijas pilsoņi bija ieradušies ar apjomīgiem iekrājumiem un kopumā bijuši turīgāki par vietējiem iedzīvotājiem.

Protams, imigrācija uz ekonomiku ir atstājusi arī negatīvas sekas. Iebraucēju pieplūdums veicināja arī inflācijas pieaugumu, piemēram, viesnīcu likmju un īres maksu strauju pieaugšanu Kazahstānā un Gruzijā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu