Par meitenītes nogalināšanu 1975. gadā aizturēts mācītājs, kurš vadīja viņas bēres (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Maura Zurick/Twitter

Pensionēts ASV draudzes mācītājs, kurš pirms aptuveni pusgadsimta, 1975. gadā, vadīja nolaupītās astoņus gadus vecās Grēthenas bēres, ir apsūdzēts viņas slepkavībā, ziņo ārvalstu mediji.

Grēthena Heringtone pazuda 1975. gada 15. augusta rītā Mārplā, Filadelfijas priekšpilsētā, apmeklējot vasaras Bībeles skolu.

Gandrīz pusgadsimtu vēlāk, 2023. gada sākumā, kāda anonīma sieviete izmeklētājiem atklāja savas aizdomas, ka vaininieks varētu būt meitenes labākās draudzenes tēvs.

83 gadus vecais Deivids Zandstra 24. jūlijā apsūdzēts par slepkavību un nepilngadīgas personas nolaupīšanu.

"Viņš ir katra vecāka ļaunākais murgs," žurnālistiem pirmdien sacīja Delavēras apgabala prokurors Džeks Stolšsteimers.

"Viņš nogalināja šo neaizsargāto astoņgadīgo meiteni, kuru viņš pazina un kura viņam uzticējās. Pēc tam viņš izturējās tā, it kā būtu ģimenes draugs, ne tikai viņas apbedīšanas laikā, bet arī gadiem ilgi pēc tam."

Interesi par šo lietu daļēji atdzīvināja pērn izdotā grāmata "Mārplas Grēthenas Heringtones traģēdija: nolaupīšana, slepkavība un zaudētā nevainība Filadelfijas priekšpilsētā".

1975. gadā Zandstra bija Trīsvienības reformātu kristiešu draudzes mācītājs. Katru rītu draudzes telpās notika Bībeles skola, bet pēc tam viņš pārveda bērnus uz otru draudzes baznīcu.

Taču Grēthena liktenīgajā 15. augusta rītā nekad neieradās Reformātu presbiteriešu baznīcā, un pats Zandstra tajā rītā ziņoja policijai par viņas pazušanu.

Viņas mirstīgās atliekas tika atrastas pilsētai tuvajos mežos gandrīz divus mēnešus vēlāk.

Aizdomās turamais bija Heringtonu ģimenes draugs, kurš palīdzēja viņu meklēt un pat vadīja bērna bēres, avoti pastāstīja "BBC ASV" partnerim "CBS News".

Izmeklētāji saka, ka Zandstra bija ieaicinājis Grēthenu savā automašīnā, kad viņa pazuda no redzesloka tēvam, kurš vēroja meitu dodamies pa ceļu prom no ģimenes mājām.

Drīz pēc tam kāds aptaujātais liecinieks ziņoja, ka redzējis meiteni runājam ar vadītāju, kurš sēdēja transportlīdzeklī, kas vizuāli līdzinājās Zandstras zaļajam "Rambler".

Taču, kad toreiz viņu intervēja policija, mācītājs noliedza, ka todien būtu redzējis Grēthenu.

Šā gada janvārī izmeklētāji runāja ar Zandstras meitas labāko draudzeni.

Viņa stāstīja, ka bieži palikusi pa nakti savas draudzenes mājā un 10 gadu vecumā reiz pamodusies, atskāršot, ka mācītājs viņu apgrābsta.

Sieviete arī parādīja policijai savu 1975. gada dienasgrāmatas ierakstu, kurā viņa rakstīja: "Es domāju, ka viņš varētu būt tas, kurš nolaupīja Grēthenu. Manuprāt, tas bija Z kungs."

Zandstra vairākas reizes pārcēlās, tostarp uz Kaliforniju un Teksasu, pirms viņu pagājušajā nedēļā Džordžijā aizturēja Pensilvānijas štata policija. Neilgi pēc tam likumsargi paziņoja, ka viņš atzinies noziegumā.

Džoanna Falkona Salivana, kas uzrakstīja "Mārplas Grēthenas Heringtonas traģēdiju", BBC atklāja savas aizdomas, ka viņas un līdzautora Maika Matisa grāmata palīdzēja lietā rast jaunus pavedienus.

Rakstniece sacīja, ka viņi grāmatas rakstīšanas ietvaros intervēja Zandstru, kurš "izklausījās tā, it kā neatcerētos visu, kas notika tajā rītā. Viņa sieva atcerējās daudz labāk".

"Mēs to skaidrojām ar vecumu," sacīja Salivana.

Viņa piebilda: "Stāsts ir ļoti ietekmējis pilsētas iedzīvotājus. Noziegums joprojām uzpeld apkaimju "Facebook" grupās."

Policists, kuram Zandstra atzinās noziegumā, pirmdien sacīja, ka aizdomās turamais izskatījās atvieglots.

"Es nezinu, vai viņš nožēlo izdarīto, bet no viņa pleciem noteikti ir novēlies smagums," sacīja Eižens Trejs.

Heringtonu ģimene savā paziņojumā par arestu norāda, ka viņi ir "vienu soli tuvāk taisnīgumam".

"Ja jūs satikāt Grēthenu, jūs uzreiz kļuvāt par draugiem. Viņa izstaroja laipnību pret visiem, bija ļoti mīļa un jauka," viņi rakstīja.

"Pat tagad, kad cilvēki dalās savās atmiņās par viņu, pirmais, par ko viņi runā, ir tas, cik pārsteidzoša viņa bija un joprojām ir... Tikai astoņu gadu vecumā viņa ir ietekmējusi apkārtējos uz visu mūžu."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu