"Mani draudēja pārdot melnajā tirgū par 300 000 eiro." Cietusī vai krāpniece? Stāsts, kas šokēja pasauli (2)

Hloja intervijā un attēls, kas tika publicēts ar viņu tumšajā tīmeklī Foto: Ekrānšāviņš no "YouTube" video/Inside Edition
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Modele un viena bērna māmiņa Hloija Eilinga tika nolaupīta 21 gada vecumā Milānā. Aizbildinoties ar darba piedāvājumu, viņu turp aizvilināja Polijas pilsonis Lukašs Herba. Kad jauniete ieradās studijā, viņu sazāļoja un nolaupīja. Vai viss bija izplānots?

21 gadu vecā modele no Surejas devās uz Milānu, jo bija saņēmusi vilinošu darba piedāvājumu.

"Kad ierados studijā, tur bija kluss. Parasti tevi kāds sagaida un pasveicina, bet šoreiz tā nebija," Hloja atklāja intervijā raidījumam "This Morning".

Meitene atminas, ka brīdī, kad radās pirmās aizdomas, bija jau par vēlu. "Pirms sapratu, kas notiek, viens no vīriešiem sagrāba mani aiz kakla un aizspieda muti un degunu, bet otrs pienāca no priekšas un injicēja trankvilizatorus man rokā."

Redzot šļirci, meiteni pārņēma panika un neizpratne, kādēļ kas tāds notiek: "Domāju, ka kāds mani sajaucis un fotosesija tik un tā notiks. Nesapratu, ka tās bija lamatas."

Pēc injekcijas Hlojas nākamās atmiņas ir no automašīnas bagāžnieka: "Pamodos automašīnas aizmugurē, iekšā maisā ar līmlenti pāri lūpām un roku dzelžiem uz rokām un kājām."

"Tā bija biedējoša pieredze, jo vēl joprojām biju sazāļota. Centos kliegt un tikt ārā, nesapratu, kas notiek. Mašīna kustējās, skaļi skanēja mūzika, nevarēju piesaistīt neviena uzmanību."

"Es kliedzu: "Šoferi, šoferi, kur mēs esam?!" Un tikai pēc kāda laika viņi apstājās un, joprojām ģērbti maskās, pienāca pie bagāžnieka."

"Tad es ieraudzīju, ka mašīnas aizmugurējā sēdeklī atrodas liels, tukšs koferis," stāsta Hloja,"un nodomāju, ka tas ir mans zārks."

"Es varēju tikai cerēt uz ātru nāvi."

Nolaupītāji Lukašs Herba un viņa brālis Mihals Herba Heilingu nogādāja kādā lauku mājā Turīnas apgabalā.

Par Hlojas pazušanu pirmā satraucās meitenes māte, ar kuru jaunā modele tobrīd vēl dzīvoja kopā. Kā ierasts, viņa gaidīja Hlojas zvanu, jo ceļojumu laikā meita zvanīja pirms un pēc fotosesijām. Liktenīgajā dienā Hloja nebija zvanījusi ne reizi.

Māte sazinājās ar meitenes menedžeri Filu, kurš pēc tam arī centās sazināties ar savu klienti. Ņemot vērā, cik nopietni meitene uztvēra savu darbu, Fils bija pārsteigts, kad Hloja neatbildēja arī uz viņa zvanu.

Hlojai bija paredzēts atgriezties mājās ar lidmašīnu tajā pašā dienā. Fils sazinājās ar aviokompāniju cerībā, ka meitene ir lidmašīnā, bet viņam paziņoja, ka Hloja nav ieradusies uz lidojumu.

Nākamajā rītā Hlojas menedžeris saņēma e-pastu no nolaupītājiem.

Abi vīrieši apgalvoja, ka Eilinga ir pie viņiem un stāstīja, ka viņi pārstāv teroristu organizāciju "The Black Death Group". Viņi draudēja, ka pārdos Eilingu krievu mafijai kā seksa verdzeni tumšajā tīmeklī, ja viņiem nesamaksās 300 000 eiro izpirkuma maksu.

E-pastā arī bija minēti bagātu cilvēku vārdi, ar kuriem Hloja sadarbojusies vai bija pazīstama, norādot, ka šīs personas var nomaksāt pieprasīto summu.

Fils pēc e-pasta saņemšanas sazinājās ar Hlojas mammu un teica, lai viņa steidzami par notikušo ziņo policijai. Tika sākta izmeklēšana, un pirmā vieta, kur likumsargi devās, bija studija, kuras adresi menedžeris bija iedevis Hlojai.

Tur izmeklētāji atrada meitenes mantas un drēbes, kas bija haotiski nomestas. Neilgi pēc tam policija saņēma informāciju par e-pastu, kurā bija ekrānuzņēmumi ar Hlojas bildēm un izsoles cenu melnajā tirgū.

Sākās ievērojama, starptautiska meklēšanas operācija. Vairākas dienas pasaule sekoja līdzi jaunumiem par meitenes likteni. Pēc sešām dienām Hloja Eilinga iegāja Lielbritānijas konsulātā Milānā kopā ar vienu no saviem nolaupītājiem un šokēja visus, kuri sekoja līdzi viņas pazušanai.

Hloja pastāstīja, ka nolaupītāji viņu biedējuši ar iepriekšējo upuru skaudro nākotni un teikuši, ka gaida 300 000 eiro izpirkuma maksu, ja meitene nevēlas tikt pārdota. Tad Hloja viņiem esot atklājusi ietekmīgāko savu draugu un partneru vārdus, kas bija minēti pirmajā nolaupītāju e-pastā meitenes menedžerim.

Brāļi modeli turēja gūstā lauku mājā, taču Eilinga spēja pārliecināt nolaupītājus viņu atbrīvot. Meitene noziedzniekus "salauza" un izkļuva no gūsta, pastāstot, ka viņai ir mazs dēliņš. Izrādās, teroristu grupējuma vadlīnijās norādīts, ka viņi nenolaupa un nepārdod meitenes, kuras ir "neārstējami slimas, stāvoklī, sirgst ar veneriskajām slimībām vai ir jaunās māmiņas".

Šo informāciju par sevi Hloja brāļiem atklāja vien pāris stundas pēc nolaupīšanas. Tas nozīmēja, ka noziedznieku sākotnējais plāns nevarēja tikt realizēts grupējuma vadlīniju dēļ. Turpmākās dienas brāļi esot pavadījuši, cenšoties saprast, kā rīkoties tālāk. Intervijās pēc nokļūšanas brīvībā Hloja nākamajās piecas dienas raksturoja tā: "Es bieži paliku viena ar Lukašu. Centos viņam pielabināties, jautāju par viņa dzīvi un hobijiem, izrādīju par tiem interesi."

"Es vēlējos viņu savaldzināt, pārvilināt savā pusē. Un tad viņš man pajautāja, vai starp mums varētu būt kaut kas intīms, uz ko atbildēju: "Iespējams, tad, ja tu mani atbrīvosi, kaut kas var notikt, bet citādi – nē.""

Pēdējā dienā Hlojai izdevies pārliecināt Lukašu - ja viņš Hloju nogādās Lielbritānijas konsulātā, viņa nevienam neteiks par notikušo, pati samaksās izpirkuma naudu un pēcāk satiksies ar viņu, lai varētu būt kopā.

Lukašs piekrita, bet piekodināja, ka ir teroristu organizācijas augsta līmeņa persona un, ja Hloja nepildīs solījumu, viņa tiks nogalināta.

Ierodoties konsulātā, Lukašs uzreiz tika arestēts.

Tomēr drīz vien sāka parādīties šaubas par Hlojas stāsta patiesumu, jo tika publicētas ziņas, ka kādā Itālijas ciematā videonovērošanas kameras ierakstā modele redzama, turot sava nolaupītāja roku un kopā apmeklējot apavu veikalu.

Intervijas laikā Lielbritānijas televīzijas šovā "Good Morning Britain" viņu iztaujāja bijušais raidījuma vadītājs Pīrs Morgans, kurš jautāja: "Kāpēc jūs par ko tādu melotu policijai? Tas nav nekāds sīkums – doties iegādāties jaunus apavus kopā ar iespējamo nolaupītāju."

"Ja gatavojaties sniegt intervijas plašsaziņas līdzekļos, par ko jums maksā naudu, un jūs rakstāt tūkstošiem mārciņu vērtu grāmatu, pirms vēl vispār notikusi tiesa, es domāju, ka mums ir visas tiesības uzdot jums jautājumus!"

Lai gan viņas atbildes nebija pilnīgi pārliecinošas, Eilinga palika nelokāma un apgalvoja: "Patiesība beigās nāks gaismā."

Abi vīrieši tika arestēti, un pēc tiesas Lukašam tika piespriests 16 gadu un deviņu mēnešu cietumsods, bet viņa brālim Mihalam piespriests 16 gadu un astoņu mēnešu cietumsods.

Pēc apelācijas abiem vīriešiem sods ir samazināts - Lukašam tika piespriesti 12 gadi un viens mēnesis, bet Mihalam pieci gadi un astoņi mēneši.

Tomēr pat vīriešu apsūdzības un gala spriedumi neremdēja sabiedrības daļas un dažu mediju aizdomas, ka Hloja bija līdzdalībniece sava nolaupīšanā. Viņa tika apvainota noziegumos, ko pastrādāja viņas nolaupītāji.

Aizdomas pastiprināja arī Lukaša apgalvojums tiesai: "Mēs kopā izsapņojām nolaupīšanu, lai palīdzētu viņai izkļūt no finansiālām grūtībām."

Aktuāls ir arī jautājums, kā tieši divi profesionāli noziedznieki varēja palaist garām niansi, ka Hloja ir jaunā māmiņa. Ja viņi ir cilvēktirdzniecībā pārdevuši vairākas meitenes, kā abi Hlojai esot stāstījuši, tad kā abi brāļi sociālajos tīklos nepamanīja daudzās fotogrāfijas, kas liecina, ka meitene ir jaunā māmiņa un neatbilst viņu darbības "vadlīnijām". 

Hlojas nolaupīšana notika 2017. gadā. 2018. gadā sekoja tiesas prāva un intervijas, kas nāca klajā ar pamatīgu ažiotāžu: modele saka taisnību vai ir naudas izkrāpšanas mēģinājuma līdzdalībniece?

Pēdējā laikā parādījušies jauni viedokļi un iepriekš nezināmas detaļas saistībā ar notikušo tādēļ, ka drīzumā gaidāma Hlojas stāsta ekranizēšana dokumentālā seriālā.

Seriāla režisore Džordžija Lestera sacījusi: "Mani ir šokējis un saniknojis katrs mirklis, ko esmu pavadījusi, pētot šo notikumu un pavadot laiku kopā ar Hloju, uzzinot par ciešanām, ko viņai sagādāja gan vīrieši, kuri viņu nolaupīja, gan cilvēki, kuri par viņu šaubījās."

"Man ir bijis liels gods strādāt ar Hloju, un es nevaru sagaidīt, kad skatītāji beidzot ieraudzīs viņas drosmi, šarmu un nelokāmo izturību."

Galvenās lomas atveidotāja Nadija Parkesa saka: "Šis ir laikmetam atbilstošs un svarīgs stāsts par to, kā mēs medijos atspoguļojam un caur tiem uztveram citu traumas. Jūtos pagodināta tēlot Hloju."

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu