Tiesa Latvijā atzīst ap 40 viendzimuma pāru ģimenes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
LGBT karogs.
LGBT karogs. Foto: Shutterstock

Administratīvās rajona tiesa līdz šim ar spriedumiem ir atzinusi ģimenes attiecību pastāvēšanu starp 39 viendzimuma pāriem, intervijā Latvijas Radio pastāstīja tiesas tiesnese Līga Biksiniece-Martinova.

Kopumā līdz šim tiesā iesniegti 63 šādi pieteikumi par ģimenes attiecību konstatēšanu un 39 lietās pieņemti spriedumi. Valdība, kas šajās lietās noteikta kā atbildētāja, nevienu no spriedumiem nav pārsūdzējusi.

Tiesnese atzina, ka no valsts puses būtu nepieciešams sakārtot viena dzimuma pāru attiecību tiesisko regulējumu, lai visiem ir skaidri saprotami noteikumi.

Iepriekš LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvis Kaspars Zālītis aģentūrai LETA skaidroja, ka pāri vērsušas tiesā, lai tā konstatētu ģimenes faktu viņu attiecībās.

Šāds rīcības modelis sākts pēc Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 2021.gada izskaņas spriedumu, ar kuru tas atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nodeva jaunai izskatīšanai lietu, kurā kāds viendzimuma pāris tiesājas ar valsti par savas ģimenes juridisku atzīšanu.

Tiesa konstatēja, ka pašlaik valstī trūkst normu viena dzimuma pāru attiecību reģistrācijas jomā, tāpēc AT norādīja - līdz brīdim, kad likumdevējs būs izveidojis atbilstošu tiesisko regulējumu, tiesas ar saviem spriedumiem var konstatēt, vai konkrētu personu attiecības ir atzīstamas par ģimenes attiecībām Satversmes 110.panta izpratnē, un šādi spriedumi aizstātu valsts īstenotu šo attiecību reģistrāciju.

Kā skaidroja Zālītis, pēc šī AT lēmuma sekoja vairāku prasību sagatavošana tiesai. Pieteikumi iesniegti vairākās Latvijas administratīvajās tiesās, dažādos Latvijas reģionos, ņemt vērā šo pāru dzīvesvietas. Zālītis vērtēja, ka pašlaik Latvijā nav iespējami citi veidi, kā pāru attiecības oficiāli atzīt par ģimeni.

Kā ziņots, Saeimā tika piedāvāts pieņemt Civilās savienības likumprojektu, taču tam trūka politiskā atbalsta.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu