Dienvidāfrikas prezidents aicina Putinu atjaunot "labības darījumu"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Dienvidāfrikas prezidents Sirils Ramafosa sanāksmē Kremlī par Krievijas uzsākto karu Ukrainā aicināja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu atsākt Krievijas-Ukrainas labības darījumu, norāda Krievijas izdevums "Meduza".

Ramfosa sacīja, ka, lai gan Āfrikas valstis atzīst Krievijas dāsnumu graudu ziedošanā, to pārstāvji nav ieradušies Maskavā, meklējot "dāvanas", bet lai mudinātu Putinu atsākt Krievijas dalību labības darījumā un saglabāt Ukrainas Melnās jūras ostas atvērtas globālajiem tirgiem.

Plenārsēdes uzrunā Krievijas un Āfrikas samita laikā Putins sacīja, ka Krievija tuvāko trīs līdz četru mēnešu laikā ir gatava vairākām Āfrikas valstīm ziedot 25 000–50 000 tonnu graudu.

Pēc Putina domām, šīs valstis būtu Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somālija, Centrālāfrikas Republika un Eritreja.

Ukraina iepriekš saskaņā ar labības darījumu eksportēja aptuveni 33 miljonus tonnu pārtikas. Darījuma pārtraukšana 17. jūlijā jau ir izraisījusi graudu cenu kāpumu. Neatkarīgais Krievijas izdevums Agentstvo aprēķinājis, ka sešām Āfrikas valstīm, kurām Putins solīja bezmaksas graudus, graudu darījuma atsākšana būtu izdevīgāka, jo bezmaksas piegādes no Krievijas segs tikai nelielu daļu no šo valstu vajadzībām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu