VIDEO Balto stārķu mazulis pirmo reizi pamet ligzdu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Aizvadītajā nedēļas nogalē tiešraidē redzamo balto stārķu ligzdu, kas uzvīta uz viena no AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balstiem, sestdien, 29. jūlijā, pametis balto stārķu mazulis.

Pēdējās nedēļās putnu mazuļi ilgstoši bijuši nemierīgi - aktīvi vingrināja spārnus, trenēja palēcienus, iemēģināja balsi un mācījās spalvu sakārtošanas iemaņas, taču ligzdu izvēlējās neatstāt. 

Sestdienas pēcpusdienā viens no trim spēra šo soli. Neilgi pēc tam putnēns atgriezās ligzdā, pārējiem mazuļiem to laipni sagaidot.

Kā izskaidro ornitologi, pirmie ligzdu jūlija vidū vai beigās parasti atstāj jaunie stārķi un pēc dažām dienām tiem seko arī vecie putni. Līdz aizlidošanai tie lielākās vai mazākās grupās pulcējas ar barību bagātās vietās un uzkrāj spēkus.

Jau ziņots, ka šogad ligzdošanas sākums baltajiem stārķiem izvērtās spraigs -  par ligzdu cīnījās vairāki putni. Tajā regulāri notika cīkstiņi, apgrūtinot ligzdas iekārtošanas un perēšanas mēģinājumus.

Gaisvadu elektrolīnijas balsti ir viens no populārākajiem balto stārķu ligzdošanas objektiem Latvijā. Atbilstoši Dabas aizsardzības pārvaldes un "Sadales tīkls" datiem, pēdējo gadu laikā elektrolīniju balstos reģistrēts vairāk nekā 8000 stārķu ligzdu.

Daudzgadīgas baltā stārķa ligzdas izmērs diametrā var sasniegt 1,5 metrus, bet tās svars var būt no 500 kg līdz pat divām tonnām. Šāda smaguma objekts var nopietni apdraudēt elektrolīniju, radot infrastruktūras bojājumus un neplānotus elektroapgādes atslēgumus lielam skaitam cilvēku.

Tādēļ "Sadales tīkls" ik gadu gaisvadu elektrolīniju balstos, kur drošības apsvērumi to atļauj, izvieto speciālas pamatnes, kas smagajām ligzdām neļauj sasvērties, lai lielie putni varētu vīt stabilākas mājvietas.

Tomēr elektroapgādes infrastruktūra kopumā nav tā drošākā mājvieta putniem, tāpēc "Sadales tīkls" aicina citus iesaistīties putnu izmitināšanā.

Ieteikumi pamatnes veidošanai pieejami Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) mājaslapā. Savukārt par balstu vai jau gatavu metāla pamatņu iegādi un izvietošanu iedzīvotāji var interesēties pie vietējiem elektromontāžas uzņēmumiem.

Šī ir trešā sezona tiešraidei no balto stārķu ligzdas, ko "Sadales tīkls" organizē sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu (LDF). Kameras sistēma uzstādīta elektrolīnijas balstā Kurzemes pusē. Tiešraide skatāma "Sadales tīkla" mājaslapā un LDF YouTube kanālā, kā arī portālā Dabasdati.lv, LDF mājaslapā (Tiešraižu sadaļā) un LMT Straumē.

LDF dabas norišu tiešraides internetā nodrošina jau vienpadsmit gadus, taču šī ir pirmā kamera, kas nodrošina arī nakts redzamību un kuras tehniskā sistēma ir uzstādīta aktīvā gaisvadu elektrolīnijas balstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu