VIDEO Vaļu bars Austrālijā sadrūzmējās un izveidoja sirds formu. Diemžēl stāsts beidzās traģiski

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Aizvadītajā nedēļā teju 100 vaļu bars sadrūzmējās netālu no krasta līnijas Austrālijas rietumos. Ar drona palīdzību izdevās iemūžināt video, kurā dzīvnieku bars redzams izveidojam sirds formu. Diemžēl pēc tam viņi iestrēga pludmalē. Viņu glābšanas operācija nesekmējās, daudzi gāja bojā un pārējie tika eitanizēti. Tas bija viens no pēdējiem gadījumiem, kas atstāja jūras biologus neizpratnē, vēsta ārvalstu mediji. 

Savvaļas dzīvnieku aizsardzības amatpersonas pieņēma lēmumu eitanizēt daudzus no dzīvniekiem pēc tam, kad glābšanas mēģinājumi izvērtās neveiksmīgi. Līdz tam puse no vaļiem jau bija gājuši bojā.

Veterinārārsti pieņēma lēmumu par pārējo vaļu eitanāziju, lai "izvairītos no viņu moku paildzināšanas", informēja Rietumaustrālijas Parku un savvaļas dzīvnieku dienests. "Tas bija grūts lēmums visiem iesaistītajiem, tomēr vaļu labklājībai bija jādod priekšroka."

Diemžēl ziņas par līdzīgu jūras zīdītāju uzvedību nebūt nav retas, taču ekspertiem ir grūtības izskaidrot, kāpēc tas notiek un vai dzīvnieki to dara apzināti vai neapzināti.

Turklāt bez pierādīta izskaidrojuma trūkst arī līdzekļu, lai glābtu to sugu dzīvības, kas nonākušas piekrastē.

"Ir tik dīvaini un skumji skatīties uz tādu dzīvnieku grupu," medijam "USA Today" sacīja Djūka universitātes jūras bioloģijas profesors Endrjū Rīds. "Tie ir brīnišķīgi dzīvnieki."

Medijam "Associated Press" savvaļas eksperti sacīja, ka neparastā uzvedība varētu liecināt par stresu vai slimībām vaļu bara vidū.

"Kad viens dzīvs dzīvnieks iestrēgst pludmalē, tas parasti ir slimības vai traumas rezultāts. Slikti laikapstākļi, vecums, navigācijas kļūdas un medības pārāk tuvu krastam arī veicina nokļūšanu pludmalē," savā tīmekļa vietnē skaidroja Zivju un savvaļas dzīvnieku fonds Floridā. "Ja kāds grupas dalībnieks ir slims vai nonācis grūtībās, tā stresa signāli var likt citiem sekot līdzi uz piekrasti, izraisot masveida iestrēgšanu."

Tikmēr jūras biologs Rendāls Deiviss medijam "USA Today" pieļāva, ka šāda dzīvnieku drūzmēšanās varētu būt socializēšanās veids, ņemot vērā, ka šī vaļu suga ir ļoti sabiedriska. Savukārt Rīds izteica versiju, ka tādējādi dzīvnieki varētu mēģināt glābties no uzbrucēja.

"Mani studenti un kolēģi, neviens no mums nekad neko tādu nav redzējis. Tā ir ļoti dīvaina, neparasta uzvedība, redzot dzīvniekus tā vienu otram virsū," sacīja Rīds. "Skaidrs, ka ar šiem dzīvniekiem kaut kas nebija kārtībā."

Ar dronu uzņemtais video, kurā redzams, kā vaļi sadrūzmējas, izveidojot sirds formu, ir unikāls, jo reti izdodas novērot, kas notiek, pirms jūras zīdītāju bars iesprūst pludmalē. Šis materiāls varētu palīdzēt fenomena skaidrošanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu