"Es tikai jokoju." Lukašenko ņem atpakaļ savus vārdus par vagneriešu vēlmi doties "ekskursijā" uz Poliju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Vladimir Astapkovich

Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko apgalvo, ka tikai jokojis, kad, tiekoties ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, sacīja, ka militārā grupējuma "Vagner" algotņi esot lūguši "ekskursiju" uz Poliju, vēsta neatkarīgais medijs "Meduza". 

"Varbūt man nevajadzētu to teikt, tomēr es to pateikšu. Vagnerieši ir sākuši uzmākties. Viņi vēlas doties uz Rietumiem," iepriekš Lukašenko sacīja Putinam. "Es jautāju: kāpēc jūs vēlaties doties uz Rietumiem? "Nu, lai dotos ekskursijā uz Varšavu, uz Žešovu.""

Dažas dienas pēc šiem izteikumiem Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pauda bažas par informāciju, ka aptuveni 100 "Vagner" algotņu virzās Suvalku koridora virzienā, kas ir stratēģiski nozīmīgs gan Polijai, gan Baltijas valstīm.

Taču otrdien, 1. augustā, tiekoties ar Baltkrievijas Brestas apgabala lauksaimnieku kopienas iedzīvotājiem, Lukašenko strauji mainīja savu retoriku.

Viņš izteicās, ka Baltkrievijai Suvalku koridors "nav vajadzīgs" "tūkstošiem gadu" un ka neviens vagnerietis tajā virzienā nedodas. 

"Es tikai jokoju par to, ka vagnerieši savā starpā runāja: "Dosimies ekskursijā uz Žešovu." Kāpēc? Jo ekipējums un ieroči nāca no Žešovas uz turieni, kur šie vagnerieši cīnījās pie Artemivskas [pilsēta Ukrainā]. Tūkstošiem viņu vīru tur gāja bojā, un viņi to nepiedos," nu izteicās Baltkrievijas autokrāts.

"Baltkrievijai un man jāpateicas par šo cīnītāju uzaicināšanu," Lukašenko turpināja gvelzt.

"Tas nav tikai tūkstotis vīriešu. Es pat negribu teikt. Šobrīd viņi kontrolē vairāk nekā 30 000 cilvēku. Tie puiši tiek sodīti par cīnīšanos, viņi ir aizvainoti. Daudzi no viņiem ir sakropļoti un nogalināti, un vai jūs domājat, ka viņi to piedos? Nē, viņi to nedarīs. Tāpēc lai citi lūdz, lai mēs viņus paturam šeit un vairāk vai mazāk rūpējamies par viņiem. Citādi viņi dotu tādu triecienu Žešovai un Varšavai, ka vairāk neprasītu. Tāpēc tā vietā, lai sūdzētos, lai viņi labāk ir pateicīgi."

14. jūlijā Baltkrievija atzina "Vagner" grupējuma ierašanos valstī, publicējot televīzijas sižetu par algotņiem, kas nodarbināti par militārajiem instruktoriem Mogiļevas apgabalā. Pēc tam ministrija paziņoja par kopīgu mācību rīkošanu ar "Vagner" Brestskas militārajā bāzē netālu no Polijas robežas.

Aptuveni tajā pašā laikā kāds vagneriešu "komandieru padomes" loceklis sacīja, ka kopumā Baltkrievijā paredzēts izvietot 10 000 algotņu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu