IAEA eksperti neatrod sprāgstvielas uz Zaporižjas AES jumtiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas AES.
Zaporižjas AES. Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) eksperti Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) nav atraduši mīnas vai sprāgstvielas uz AES ēku jumtiem vai turbīnu zālēs, piektdien paziņojusi aģentūra.

Eiropas lielākā AES nonāca Krievijas rokās neilgi pēc kara sākuma un tikusi vairakkārt apšaudīta un atvienota no elektrotīkla, radot bažas par lielu kodolavāriju. Seši reaktoru bloki, kas pirms kara saražoja aptuveni piekto daļu Ukrainas elektroenerģijas, ir apturēti jau vairākus mēnešus.

Ukrainas armija apgalvoja, ka uz trešā un ceturtā reaktora ārējā jumta ir novietoti objekti, kas ir līdzīgi sprāgstvielām.

IAEA ekspertiem ceturtdien pēcpusdienā tika nodrošināta piekļuve atomelektrostacijas trešā un ceturtā bloka reaktoru ēku un turbīnu zāļu jumtiem, un viņi tur neredzēja nekādas mīnas vai sprāgstvielas, šodien paziņoja IAEA.

IAEA eksperti 23.jūlijā pamanīja dažas mīnas, kas atrodas buferzonā starp objekta iekšējā un ārējā perimetra barjerām.

Pēc vairākkārtējiem aicinājumiem nodrošināt neierobežotu piekļuvi AES ekspertiem tika atļauts apmeklēt divu reaktoru bloku jumtus un viņi varēja labi pārredzēt arī turbīnu zāļu jumtus, teikts paziņojumā, norādot, ka IAEA turpinās pieprasīt iespēju ekspertiem apmeklēt pārējo četru AES bloku jumtus.

"Savlaicīga, neatkarīga un objektīva ziņošana par faktiem uz vietas ir ļoti svarīga, lai turpinātu IAEA centienus sekmēt kodoldrošību," uzsvēra aģentūras vadītājs Rafaels Grosi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu