Politologs: Kariņa piedāvājums koalīcijas partneriem par ministru amatiem ir samērā adekvāts (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Politologs Filips Rajevskis
Politologs Filips Rajevskis Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) piedāvājums koalīcijas partneriem par ministru amatiem ir samērā adekvāts, pauda politologs un sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Eksperts uzskata, ka sarunas par koalīcijas nākotni ievirzītas nopietnā gultnē nevis abstraktā runāšanā.

"Beidzot redzam reālas lietas uz galda un amatu pārbīdes piedāvājums ir samērā adekvāts. Es vismaz neredzu, ka amatu ziņā pārbīdes rezultātā būtu kas tāds, kas kādam no partneriem būtu pilnīga sarkanā līnija un viņi nav gatavi pat to apspriest," teica Rajevskis.

Rajevskis uzskata, ka Kariņa piedāvājums liecinot, ka beidzot "Jaunā vienotība" sāk darboties kā vadošajam spēkam pienākas, proti, šim politiskajam spēkam ir jāvada valdība.

"Es neredzu pamatu, lai koalīcijas partneri piedāvājumu neapspriestu un neizrunātu un teiktu vienkārši - ejam prom no valdības. Tad šāds solis formulēti būtu jāizskaidro cilvēkiem," uzsvēra eksperts.

Lai valdība strādātu dinamiskāk, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosina Nacionālās apvienības (NA) politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, "Apvienotajam sarakstam" (AS) pārņemt Ekonomikas ministrijas (EM) un "Jaunajai vienotībai" (JV) - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadību.

Tas nozīmētu ministriju rotāciju starp partneriem, jo pašlaik JV atbildībā ir Ārlietu ministrija, NA atbildībā ir EM un AS pārziņā ir VARAM.

Tāpat piedāvājums paredz, ka Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītāja amatu no NA pārņemtu JV.

Tāpat premjers rosina JV, AS un NA parakstīt memorandu par vairākiem paveicamajiem darbiem.

Gadījumā, ja NA un AS ceturtdien atteiktos no šī piedāvājuma, tad Kariņš būtu gatavs sākt sarunas par citas valdības veidošanu ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem".

Kā ziņots, premjers jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Patlaban valdošajā koalīcijā strādā JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Ministru prezidents Kariņš ir sācis sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam gan NA un AS iebilst.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu