Ekonomikas ministre: Jāsaglabā palielinātais atbalsts elektrības rēķinu apmaksai (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Palielinātais atbalsts elektrības rēķinu apmaksai aizsargātajiem lietotājiem būtu saglabājams, 10. augustā intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA).

Ministre pauda viedokli, ka palielinātais atbalsts elektrības rēķinu apmaksai aizsargātajiem lietotājiem, kas šobrīd ir paredzēts līdz 2023. gada 31. decembrim, būtu saglabājams.

"Es noteikti aicinātu Klimata un enerģētikas ministriju un arī Labklājības ministriju vērtēt iespēju šo palielināto atbalstu pagarināt," sacīja Indriksone, vienlaikus norādot, ka varētu arī palielināt atbalstu kādām noteiktām iedzīvotāju kategorijām.

Tāpat viņa norādīja, ka elektroenerģijas tarifam ir jāatbilst tirgus situācijai un reālajām izmaksām, un par to rūpējas regulators.

"Tarifus noteikti var pārvērtēt un tas regulāri ir jādara," pauda ministre, runājot par plāniem elektrības sadales jaunos tarifus pārskatīti jau decembrī.

Vienlaikus Indriksone minēja, ka, pārvērtējot sadales tarifus, ir jāvērtē prognozes, kāda būs elektroenerģijas cena turpmākajā tarifu periodā, kā arī to, kāda situācija ir no šā gada jūlija līdz decembrim.

Jau vēstīts, ka aizsargātajiem lietotājiem noteikts papildu atbalsts 10 eiro apmērā līdz šā gada 31. decembrim.

Tostarp trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) atbalsts šobrīd ir 15 eiro, tāpat arī ģimenes loceklim, kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti un personai ar pirmās grupas invaliditāti vai tās aizgādnim.

Tikmēr daudzbērnu ģimenēm atbalsts elektrības rēķinu apmaksai šobrīd ir 20 eiro.

Tāpat ziņots, ka 2023. gada 1. jūlijā stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

"Sadales tīkla" jauno tarifu ietekme uz mājsaimniecībām ir atšķirīga un ir atkarīga no pieslēguma parametriem un patēriņa, tostarp samaksu nosaka, vai ir ir vienas fāzes (1F) vai trīs fāžu (3F) pieslēgums, vai slodze ir 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vai vairāk, kā arī no patērētajām kilovatstundām (kWh).

Dzīvokļu īpašniekiem, kuriem ir 1F pieslēgums un patēriņš ir 100 kWh mēnesī, rēķins mēnesī vidēji pieaugs par pieciem līdz septiņiem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Tikpat liels pieaugums ir gaidāms arī privātmāju īpašniekiem ar 1F pieslēgumu un 125 kWh patēriņu mēnesī.

Savukārt elektroenerģijas rēķina pieaugums privātmāju īpašniekiem ar 3F pieslēgumu būs atšķirīgs, ko ietekmēs izvēlētā slodze. Tostarp 3F pieslēgumam (16A vai 20A) gaidāmais rēķina pieaugs ir par apmēram 12-15 eiro bez PVN, bet 3F pieslēgumam ar 25A un vairāk - apmēram 18 eiro un vairāk bez PVN.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu