FOTO Eksperte: valdību ar "Progresīvajiem" un "Jauno Vienotību" varētu izveidot ātri (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle
Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jaunā koalīcija un valdība, kurā ietilptu "Jaunā vienotība" (JV), kā arī Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvie", varētu būt izveidojama diezgan īsā laikā, aģentūrai LETA sacīja Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Viņa norāda, ka jaunā koalīcija varētu tikt izveidota ātri, jo šajā gadījumā, jaunajiem koalīcijas partneriem ir svarīgi pierādīt, ka viņi ir gatavi strādāt citādi jeb dinamiskāk.

FOTO: Preses brīfings pēc koalīcijas partneru tikšanās

"Viņi vēlēsies parādīt, ka viņi ir spējīgi sadarboties labāk, jo, ja gadījumā valdības izveide ieilgs, tad sāksies sarunas par to, kas tad ir citādi un kāda atšķirība ir starp jauno potenciālo valdību un nu jau kritušo," norāda politoloģe, papildinot, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) iepriekš izvirzītais ultimāts bijusi sava veida pārbaude koalīcijas partneriem, proti, vai tie ir spējīgi strādāt elastīgāk un vai spējīgi pieņemt sev ne visai patīkamus lēmumus.

Viņa norāda, ka līdz šim esošā koalīcija jau no paša sākuma vēlējās turēties pie savas pozīcijas, līdz ar ko nebija iespējama darba dinamika. Premjers esot piedāvājis partijām paplašināt koalīciju, kā arī vēlāk nedaudz citādi pārdalīt darāmos darbus, bet partneri Kariņa piedāvājumu abas reizes noraidījuši, līdz ar ko šāds darbs droši vien turpmāk nebija iespējams.

Metla-Rozentāle uzsver, ka no palikšanas opozīcijā lielākie zaudētāji visdrīzāk būs "Apvienotais saraksts" (AS), nevis Nacionālā apvienība (NA).

"NA ir diezgan izteikts konservatīvs vēlētājs, kurš par viņiem stabili atdot balsis. Iespējams, ka šo partijas lēmumu vēlētāji uztvers kā nopietnu nostāju, kura balstās uz vērtībām un parāda, ka partijai ir stingrs mugurkauls," uzsver politoloģe, norādot, ka cita situācija būs ar AS, jo viņu vēlētājs sagaida darbus, nevis vērtības, līdz ar ko viņu velētājs var nesaprast AS izvēli palikt opozīcijā.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidents Kariņš šodien paziņoja, ka sāks sarunas par jaunas koalīcijas un valdības veidošanu.

Sarunas notiks arī ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem". Tāpat Kariņš apstiprinoši atbildēja uz jautājumu, ka uz sarunām par dalību jaunajā valdībā aicinās arī pašreizējās valdības partnerus AS un NA.

Kariņš reizē norādīja, ka tagad nedemisionēs, jo netaisās "mest plinti krūmos", kā daži sagaidot.

Kā ziņots, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš rosināja NA politiķim Rihardam Kolam ieņemt ārlietu ministra amatu, AS pārņemt Ekonomikas ministrijas un JV - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību. Tāpat JV no NA būtu pārņēmusi Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja amatu.

AS un NA šo piedāvājumu noraidīja.

Kā ziņots, premjers jau iepriekš tika izteicies, ka vēlas koalīcijas paplašināšanu, lai panāktu raitāku darbu skolu tīkla sakārtošanā, veselības aprūpes situācijas uzlabošanā, darbaspēka jautājumos, valsts kapitālsabiedrību virzīšanā uz biržu un sociālajos jautājumos, proti, nepieciešama Stambulas konvencijas ratifikācija "kā simbolisks, bet dziļi nozīmīgs Saeimas žests" un Satversmes tiesas lēmuma izpilde, kas saistās ar kopdzīves regulējumu.

Līdz šim valdošajā koalīcijā strādāja JV, NA un AS, taču pēc Valsts prezidenta vēlēšanām, kurās koalīcijas partijas nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam, Ministru prezidents Kariņš sāka sarunas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar ZZS un "Progresīvajiem", kam gan NA un AS iebilda.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu