Šolcs: nebūs nekāda veida sadarbība ar AfD (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vācijas kanclers Olafs Šolcs.
Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Foto: photocosmos1/Shutterstock

Vācijas kanclers Olafs Šolcs nepieļauj nekādu sadarbības formu ar labējo eiroskeptiķu partiju "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Intervijā reģionālajam laikrakstam "Thuringer Allgemeine" sociāldemokrātu līderis Šolcs sacīja, ka "nevar un nevajadzētu būt jebkādai sadarbībai ar šo partiju", tādējādi noraidot iespējas ar AfD sadarboties lokālā, federālo zemju vai nacionālā līmenī.

Nesenā intervijā opozīcijā esošo kristīgo demokrātu (CDU) līderis Frīdrihs Mercs pieļāva, ka viņa pārstāvētā partija ar AfD varētu sadarboties lokālā līmenī.

Tikmēr Šolcs paziņoja, ka "neredz iemeslu sadarbībai arī pašvaldībās".

Uz jautājumu, vai situācija Tīringenas parlamentā, kur AfD ir liels atbalsts un nesen partija pirmo reizi uzvarēja landrāta vēlēšanās, rada problēmu, Vācijas kanclers atbildēja, ka "īstā problēma ir tas, ka AfD saņem lielu atbalstu - no vēlētājiem, kuri atbalsta partijas ekstrēmistu mērķus, bet arī no tiem, kuri šos mērķus uzskata par nepareiziem, tomēr vēlas ar savu balsi paust bažas vai protestu".

Citu politisko spēku mērķim vajadzētu būt atgūt šos vēlētājus, uzsvēra Šolcs.

Intervijā raidsabiedrībai ZDF Mercs jūlijā izteicās, ka kategoriski izslēdz koalīciju ar AfD nacionālajā līmenī, bet ir atvērts sadarbībai lokālās politikas līmenī.

Merca izteikumi izsauca asu reakciju paša partijas rindās.

Saksijā-Anhaltē un Tīringenā attiecīgi kādas mazpilsētas mēra un apgabala landrāta amatos ievēlēti AfD pārstāvji, un citām partijām tagad ir "jāsamierinās ar šādu vēlēšanu iznākumu", teica Mercs.

AfD līdz šim tikusi uzskatīta par marginālu politisku spēku, bet atbilstoši jaunākajām sabiedriskās domas aptaujām eiroskeptiķus šobrīd atbalsta jau 22% vāciešu, un popularitātes ziņā partija atpaliek vienīgi no CDU un tās Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU), bet kanclera Šolca pārstāvētos sociāldemokrātus (SPD) tā jau apsteigusi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu