Krievija būtiski paaugstinājusi procentlikmi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Krievijas centrālās bankas direktoru padome otrdien ārkārtas sanāksmē nolēma būtiski palielināt bāzes procentlikmi, ņemot vērā straujo rubļa kursa kritumu.

Banka bāzes procentlikmi palielināja par 3,5 procentpunktiem līdz 12%.

"Šis lēmums paredzēts, lai ierobežotu cenu stabilitātes riskus," norāda banka.

Banka novērojusi, ka rubļa vērtības kritums negatīvi ietekmē patēriņa cenas, tādējādi pieaugušas prognozes par inflācijas kāpumu.

Jau vēstīts, ka Krievijas rubļa vērtība attiecībā pret ASV dolāru pirmdien nokritās līdz zemākajam līmenim kopš pērnā gada 23.marta, kad bija apritējis mēnesis kopš Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, un pārsniedza 100 rubļus par ASV dolāru.

Kopš gada sākuma rubļa vērtība pret dolāru sarukusi par aptuveni 30%.

Krievijas sāktā kara Ukrainā sekas arvien vairāk ietekmē nacionālās valūtas vērtību. Rietumvalstu noteiktie ierobežojumi Krievijas naftas eksportam un cenas griesti samazinājuši Krievijas eksporta ieņēmumus.

Kā ziņots, Krievijas centrālā banka no 10.augusta līdz šā gada beigām pārtraukusi ārvalstu valūtas pirkšanu iekšējā tirgū, kā arī vienlaikus tā plāno turpināt ārvalstu valūtas pārdošanu, ņemot vērā straujo rubļa kursa kritumu.

Iepriekšējā sanāksmē 21.jūlijā centrālā banka likmi paaugstināja par vienu procentpunktu līdz 8,5%. Tas bija pirmais likmes palielinājums kopš pagājušā gada februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu