Anglijas krastus pamet kuģis ar mērķi atkārtot Darvina ceļojumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

No Anglijas dienvidu piekrastes 15. augustā jūrā devās šoneris, lai atkārtotu Čārlza Darvina pirms gandrīz 200 gadiem veikto ceļojumu, kas noveda pie sugu evolūcijas teorijas izstrādāšanas.

Nīderlandes kuģis "Oosterschelde", gaviļu pavadīts, atstāja Plimutas ostu, dodoties divu gadu ilgā misijā.

Kuģis kalpos kā peldoša laboratorija, kur apmēram 200 jauno naturālistu un dabas aizsardzības aktīvistu no visas pasaules tiksies, lai piedalītos projektā "Darwin200".

"Tas ir par cerību, par nākotni un par pasaules mainīšanu," sacīja ekspedīcijas vadītājs Stjuarts Makfersons. Nākamie zinātnieki, kas pārsvarā ir vecumā no 18 līdz 25 gadiem, pētīs Darvina atklātās sugas un izstrādās projektus to glābšanai no izzušanas.

Darvins 1831.gadā ar kuģi "Beagle" devās piecu gadu ilgā ceļojumā, kura gaitā apbrauca apkārt Dienvidamerikai un apmeklēja Austrāliju un Jaunzēlandi.

"Oosterschelde" vispirms piestās Kanāriju salās, bet pēc tam pāri Atlantijas okeānam dosies uz Brazīliju. Kuģis brauks uz leju gar Dienvidamerikas austrumu piekrasti un uz augšu gar tās rietumu piekrasti un apmeklēs Galapagu salas, kur Darvins izdarīja dažus no saviem svarīgākajiem atklājumiem.

Kuģis vēlāk dosies uz Austrāliju un Jaunzēlandi, tad atgriezīsies Dienvidamerikā un vēlreiz šķērsos Atlantijas okeānu ceļā uz Dienvidāfriku, un noslēgs braucienu Anglijā.

Botāniķe Sāra Darvina sacīja, ka atbalsta misiju izmantot viņas vecvecvectēva ceļojumu, lai uzsvērtu vides izmaiņas. Viņa sacīja, ka Čārlza Darvina dižākais mantojums bija cilvēku vietas atzīšana dabā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu