Peru atklātā čūsku suga godāta Harisona Forda vārdā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix, Conservation Intl/X

Peru atklāta jauna čūsku suga, kas nosaukta Holivudas aktiera Harisona Forda vārdā, kurš pazīstams no tādām filmām kā "Indinana Džonss" un "Zvaigžņu kari".

Jaunatklātais rāpulis, kura zinātniskais nosaukums ir Tachymenoides harrisonfordi, ir šādi nosaukts, godinot aktiera darbību vides aizsardzības labā.

Fords ir labi pazīstams ar kosmosa ceļotāja Hana Solo lomu "Zvaigžņu karu" filmās un ceļojošā arheologa Indiana Džonsa lomu, kuram gan ļoti nepatīk čūskas.

Aktieris, kurš ir bezpeļņas organizācijas "Conservation International" vicepriekšsēdētājs, sacīja, ka ir aizkustināts par šo pagodinājumu.

"Šai čūskai ir acis, kurās varat noslīkt, un tā pavada lielāko dienas daļu, sauļojoties pie netīra ūdens baseina - mēs varējām būt draugi sešdesmito gadu sākumā," Fords paziņoja šai organizācijai.

"Pavisam nopietni, šis atklājums ir aizkustinošs. Tas ir atgādinājums par to, ka vēl tik daudz var uzzināt par mūsu savvaļas pasauli - un ka cilvēki ir neliela daļa no neiespējami plašas biosfēras."

"Uz šīs planētas visi likteņi ir savstarpēji saistīti, un tieši tagad viens miljons sugu ir uz izzušanas robežas. Mums ir eksistenciāls mandāts salabot mūsu salauztās attiecības ar dabu un aizsargāt vietas, kas uztur dzīvību," sacīja Fords.

Fords atšķirībā no Indiana Džonsa ir čūsku fans. Viņa vārdā ir nosaukts arī zirneklis Calponia harrisonfordi un skudra Pheidole harrisonfordi.

Jaunā čūsku suga tika atklāta Otiši Nacionālajā parkā kopīgā sadarbībā starp Peru un ASV zinātniekiem.

Tachymenoides harrisonfordi ir slaida un neliela čūska, kas var sasniegt 40 centimetru garumu. Tā ir labi nomaskējusies, bet nekaitīga cilvēkiem, un pārtiek no ķirzakām un vardēm.

Biologs Edgars Lērs, kura vadītā ekspedīcija atklāja šo čūsku, atzina, ka "jaunas sugas atklāšana, tās nosaukšana vārdā un pasaules iepazīstināšana ar to ir skaista un nepieciešama darbība". "Tikai sugas, kas ir zināmas, var tikt aizsargātas," sacīja Lērs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu