VIDEO Rezervāta darbinieki glābj apdraudētas putnu sugas no Havaju salu ugunsgrēka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kad meža ugunsgrēki pirmo reizi sāka izplatīties Maui salā 8. augustā, viena no liesmu apdraudētajām teritorijām bija Maui putnu aizsardzības rezervāts Makavo, ziņo ārvalstu mediji.

Saskaņā ar Maui meža putnu aizsardzības projekta mājas lapu Havaju salu izolācija nozīmē, ka tajās atrodas vairākas putnu sugas, kas nav sastopamas nekur citur uz Zemes.

Tādēļ, kad 8. augustā uguns sāka virzīties uz rezervāt pusi, tas varēja nozīmēt katastrofu šiem apdraudētajiem putniem un to smalkajai ekosistēmai. Bet, kā ziņoja "The Washington Post", visas cerības nav zaudētas.

Rezervātā dzīvojošā savvaļas dzīvnieku aprūpētāja Dženifera Pribla izdevumam pastāstīja, ka 8. augusta rītā redzējusi, kā dūmi virzās uz rezervāta pusi, un sākusi darboties. Viņas un citu rezervāta darbinieku varonība fiksēta video ierakstā.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka ka Maui ugunsgrēks, kas nopostījis vēsturisko Lahainas pilsētu, kļuvis par nāvējošāko ugunsgrēku ASV pēdējā gadsimta laikā. Pēc pēdējās oficiālās informācijas ugunsgrēkā zudusi 101 dzīvība.

Upuru skaits varētu "ievērojami pieaugt", 12. augustā brīdināja Havaju salu gubernators Džošs Grīns, turpinoties upuru identificēšanai.

Simtiem cilvēku joprojām ir bezvēsts pazuduši, bet simtiem citu pēc bēgšanas no liesmām pilda patversmes visā Maui.

"Šī ir neiespējama diena," sacīja Grīns.

Ugunsgrēks "noteikti būs lielākā dabas katastrofa, ar kādu Havaju salas jebkad ir saskārušās", viņš sacīja.

"Mēs varam tikai gaidīt un palīdzēt tiem, kuri ir izdzīvojuši. Tagad mūsu uzmanības centrā ir savest tuviniekus atkal kopā, kad vien iespējams, kā arī nodrošināt cilvēkiem mājokli un veselības aprūpi, bet pēc tam pievērsties atjaunošanai."

Kamēr savvaļas ugunsgrēki šobrīd lielā mērā tiek kontrolēti, dažās salas daļās, tostarp ap izpostīto Lahainu, turpinās centieni tos pilnībā nodzēst.

Varas iestādes ir novirzījušas meklēšanas resursus uz teritorijām salas piekrastes zonā. Izmantojot suņus, kas ir apmācīti atrast līķus, zem drupām un pelniem tiek meklēti bojā gājušie.

Līdz šim ir aptverti tikai 3% no meklēšanas apgabala, sacīja manāmi emocionālais Maui policijas priekšnieks Džons Pelletjē.

"Jums ir jāveic ātra DNS [testēšana], lai mirušos identificētu. Katrs no šiem 89 ir Džons un Džeina Dū [sākotnēji neidentificētas personas]," viņš teica.

"Neviens no mums vēl īsti nesaprot, cik bojā gājušo patiesībā ir."

Federālās ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras (FEMA) vecākais ierēdnis Džeremijs Grīnbergs raidorganizācijai BBC sacīja, ka uz salām tiek nosūtīts papildu atbalsts, tostarp meklēšanas un glābšanas dienesti, kā arī ugunsdzēsības komandas.

"Absolūtā prioritāte numur viens ir izdzīvojušo drošība," viņš teica.

12. augustā neatliekamās palīdzības patversmē Maui kara memoriālā kompleksā simtiem evakuēto turpināja pulcēties, saņemot pārtiku, tualetes piederumus un medicīnisko palīdzību no brīvprātīgajiem, kuru kļūst arvien vairāk.

FOTO: Havaju salas skāris pagājušā gadsimta nāvējošākais ASV ugunsgrēks

Tiek uzskatīts, ka kopš ugunsgrēku izcelšanās vairāk nekā 2000 ēku ir bojātas vai iznīcinātas. Lielākā daļa no tām bija mājas Lahainas apgabalā.

Galvenais ceļš uz Lahainu, Honoapiilani šoseja, sestdien uz īsu brīdi tika atkal atvērts iedzīvotājiem, bet pēc tam atkal tika ātri slēgts.

Simtiem Lahainas iedzīvotāju tik un tā ir palikuši rindā uz šosejas, cerot, ka viņus izlaidīs.

Cits maršruts, Kahekili šoseja, ir atvērts, taču vietējie iedzīvotāji saka, ka ir pārāk bīstami mēģināt pa to braukt.

Ceļš ir tik tikko pietiekami plats vienai automašīnai, tajā ir daudz pagriezienu un stāvs nobrauciens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu