"Rīgas meži" aicina pārtraukt nepatiesas informācijas izplatīšanu par Ogres pusē esošo briežu dārzu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Brieži
Brieži Foto: Gatis Dieziņš/LETA

SIA "Rīgas meži" aicina pārtraukt nepatiesas informācijas izplatīšanu par vides izglītības centra "EkVidO2" teritorijā esošo staltbriežu ganāmpulku, kurš atrodas Tīnūžu pagastā, Ogres pievārtē.

Viņa uzsver, ka tas nav briežu rezervāts vai rekreācijas objekts, kas būtu pieejams kā ogrēniešiem, tā arī visai sabiedrībai. Teritorija ir apjozta ar žogu, dzeloņdrātīm un tā tas ir jau bijis teju 20 gadus. Līdz 2023.gada sākumam šī bija medību kluba, kurā kā biedrs ir bijušais "Rīgas meži" valdes loceklis, medību teritorija. Tikai 2023.gada sākumā uzņēmumam izdevās šo teritoriju izņemt no konkrētā medību kluba līguma, norāda Bērziņa.

Par teritorijā esošajiem staltbriežiem un to labturību, atbilstoši Dzīvnieku aizsardzības likumam, iepriekšējai uzņēmuma vadībai neesot bijusi nekāda rūpe. Par to liecinot tas, ka ilgstoši staltbriežu ganāmpulks neesot papildināts ar jaunu genofondu, kā rezultātā izveidojusies dzīvnieku tuvradniecība, degradēts ģenētiskais materiāls, skaidro uzņēmuma pārstāve.

Pirms desmit gadiem iežogotajā teritorijā sāka veidot vides izglītības centru "Zaļā klase", taču no 2014. līdz 2021.gadam to gadā vidēji apmeklēja līdz 200 skolēniem.

"Rīgas meži" atgādina, ka "Zaļās klases" Amatu mājas ēka tika projektēta kā dzīvnieku kautuve un dīrātava ar saldētavu gaļas uzglabāšanai. Lai projektu pārstrādātu un nodrošinātu, ka nākotnē teritorija un ēku komplekss nav pieejama tikai elitāram, uzņēmuma vadībai pietuvinātu cilvēku lokam, bija vajadzīgs laiks. Rezultātā Amatu māja tika nodota ekspluatācija tikai 2022.gada rudenī.

Pa to laiku "Rīgas meži" jaunā valde izstrādāja un Rīgas domē izskatīja vides izglītības centra koncepciju, kas jau 2022.gadā nodrošināja ap 3500 apmeklētāju, bet 2023.gada sešos mēnešos - vairāk nekā 9000 apmeklētāju.

"Vēlamies atgādināt, ka staltbriežu populācijas selekcija un ganāmpulka uzturēšana neatbilst "Rīgas mežu" darbības mērķiem. Zaļās klases koncepcijā ir noteikts, ka teritorijai ir jānoņem žogs un tai ir jābūt pieejamai visai sabiedrībai, tajā skaitā ogrēniešiem," uzsver Bērziņa.

Patlaban "Rīgas meži" turpina meklēt risinājumus un uzklausīt speciālistu viedokļus par staltbriežu ganāmpulka nākotni.

Kā vēstīts, ogrēnieši apvienojušies un izveidojuši iedzīvotāju atbalsta grupu Briežu rezervāta jeb dārza saglabāšanai.

Tas darīts, ņemot vērā Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas meži" vadības "mērķtiecīgo plānu ar jebkurām metodēm likvidēt savvaļas briežu rezervātu Ogrē".

Iedzīvotāju atbalsta grupa aicina Rīgas domes atbildīgo komisiju un deputātus pašlaik apturēt jebkādas kapitālsabiedrības darbības, kas kaitētu rezervāta tālākai eksistencei. Iedzīvotāji uzskata, ka šis nav tikai viena uzņēmuma lemšanas jautājums.

Tas jau ir kļuvis par sabiedrības jautājumu, un vietējā sabiedrība saka "nē" rezervāta jeb dabas parka likvidācijai. Vairāk nekā 15 gadus šis rezervāts daļai ogrēniešu bija rekreācijas sastāvdaļa. Vietējie ap briežu dārzu ir izveidojuši aptuveni 5 kilometrus (km) pastaigu, skriešanas, nūjošanas, riteņbraukšanas, slēpošanas un sēņošanas takas sportam un atpūtai ar pilnvērtīgu dabas baudīšanu, informē iedzīvotāju atbalsta grupas koordinatore Inese Ozoliņa.

Pirmo nedēļu laikā iedzīvotāju izveidotajā atbalsta grupā briežu rezervātam Ogrē ir iesaistījušies jau vairāk nekā 100 ogrēniešu. Drīzumā tiks iesniegta iniciatīva "Mana balss" portālā, kā arī veiktas citas aktivitātes un pasākumi Rīgas domnieku uzrunāšanai, kā arī rīdzinieku informēšanai un aicinājumam cienīt Ogres meža vērtības.

Kā vēstīts, "Rīgas meži" šogad organizējuši jau četras izsoles, mēģinot vispirms pārdot briežu ganāmpulku, bet pēc tam piedāvājot medību tiesības. Visas četras izsoles beigušās bez rezultātiem. Patlaban tiek pieļauts, ka "Rīgas mežu" briežus varētu pārvietot uz citām teritorijām.

"Rīgas mežu" staltbriežu dārzs izveidots 2008.gadā, kad tika iegādāti un slēgtā teritorijā izmitināti 20 dzīvnieki.

SIA "Rīgas meži" ir 2008.gadā dibināts pašvaldības uzņēmums. Tas apsaimnieko 62 000 hektāru meža, 399 hektārus Rīgas parku un apstādījumus, kā arī atbild par kultūras un atpūtas parku Mežaparks.

2022.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 21,35 miljonus eiro, bet peļņa sasniedza 2,14 miljonus eiro.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu