FOTO 21 tonna maskētu sprāgstvielu. Ukraina atklāj detaļas par Krimas tilta spridzināšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas drošības dienesti (SBU) izmantoja par polietilēna plēvei maskētu kravu, kurā īstenībā atradās 21 tonna heksogēna, lai 2022. gada oktobra pirmajā pusē uzspridzinātu Krimas tiltu, ziņo "Unian".

Krimas jeb Kerčas tilts ir nelegāli uzbūvēts pārvads ir viens no galvenajiem koridoriem Krievijas militārajām piegādēm uz okupēto pussalu.

SBU vadītājs Vasilijs Maljuks intervijā izdevumam "NV" sniedza detalizētāku informāciju par īpašo operāciju.

Kravas automašīnas eksplozija sprādzienā sabojāja auto tilta pārsegumus un aizdedzināja preču vilcienu, kas veda degvielas cisternas.

„Ar speciālās operācijas izstrādi un īstenošanu nodarbojos es personīgi un divi mani uzticamie darbinieki,” skaidroja Maljuks.

Pēc viņa teiktā, SBU jau kopš pavasara apsvēris dažādus Kerčas tilta iznīcināšanas variantus. Sprāgstvielas nebija iespējams nosūtīt ar preču vilcienu, jo krievi aizliedza pa tilta dzelzceļa daļu pārvadāt jebkādas citas kravas, izņemot militārās.

Tādēļ bija jāizmanto kravas automašīnas. Sākumā slepenie dienesti nolēma sprāgstvielas paslēpt naftas mucās, bet no šīs ieceres atteicās.

"Bija svarīgi, lai maskētās sprāgstvielas varētu pārvietoties no punkta A līdz punktam B. Tajā pašā laikā obligāti šķērsot Kerčas tiltu," sacīja Maljuks. Variants ar mucām nenodrošināja nepieciešamo "slepenību".

Tāpēc SBU vadītājs ierosināja ietīt sprāgstvielas celofāna plēvēs. Krava ar lieliem plēves ruļļiem izskatījās absolūti civila, un tai nevajadzēja radīt aizdomas.

 
 Foto: Ukrainas Drošības dienests (SBU)

SBU aprēķināja, ka plēves slānis ir pietiekami biezs, lai no muitas skeneriem paslēptu ar heksogēna maisījumu pildītās metāla cilindru čaulas.

Sprāgstvielu kopējais svars TNT ekvivalentā atbilda 21 tonnai jeb 42 Krievijas "hiperskaņas" raķetēm Kinzhal.

 
 Foto: Ukrainas Drošības dienests (SBU)

Maljuks neatklāja padziļinātāku informāciju par to, kā krava ceļoja no Ukrainas līdz sprādziena vietai uz Krimas tilta, norādot uz slepenības ievērošanas nepieciešamību.

Viņš gan atzina, ka SBU kravu pa maršrutu pārvadāja, izmantojot paši savus spēkus un nepiesaistot ārvalstu partnerus.

SBU speciālistiem izdevās atrisināt arī citu sarežģītu uzdevumu – apiet Krievijas elektroniskās kaujas sistēmas, kas ierīkotas pie Krimas tilta uzbrauktuves.

 
 Foto: UNIAN

Tās veidotas, lai jauktu GPS koordinātes sprāgstvielu ierīcēs, kas iepriekš ieprogrammētas detonēties noteiktā vietā.

Tāpēc eksperti izveidoja tehniski sarežģītu sistēmu, kas ļāva sprādzienam notikt.

"Mēs izgājām cauri septiņiem elles apļiem, izmantojām daudz cilvēku, kas paši nemaz nenojauta, kur ir iesaistīti! Krievi cietumā ieslodzīja 22 cilvēkus. Viņiem visiem inkriminē līdzdalību terora aktā. Lai gan patiesībā viņi nodarbojās ar savu parasto ikdienas darbu. Viņi bija parasti krievu kontrabandisti," sacīja Maljuks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu