Cilvēkus ar kustību traucējumiem aicina apmeklēt teju 40 Latvijas kultūras un dabas mantojuma objektus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Cilvēkus ar kustību traucējumiem aicina apmeklēt un izzināt teju 40 Latvijas kultūras un dabas mantojuma objektus, informēja Kultūras ministrijas (KM) pārstāvji.

Kopš 2017.gada ar KM piesaistīto Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu Latvijas reģionos izbūvēti un atjaunoti vairāki kultūras un dabas mantojuma objekti - muižas, pilis, baznīcas, torņi, parki, muzeji, estrādes, dabas takas, dārzi, tilti, promenādes, pludmales un citas vietas.

Visi "Atrastā Latvija" objekti sarindoti septiņos kultūras un dabas mantojuma ceļos - tūrisma maršrutos, kas caur pagātni palīdz ceļotājam ieraudzīt Latvijas šodienu: Baltijas ceļā, Brīvības ceļā, Gaismas ceļā, Daugavas ceļā, Jēkaba ceļā, Līvu ceļā un Māras ceļā. Katrā no šiem ceļiem pieejamas vairākas apskates vietas cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Informācija par objektiem atrodama aktivitātes "Atrastā Latvija" tīmekļvietnē "www.atrastalatvija.lv".

Pie katra no objektiem, kuru vides pieejamības eksperti atzinuši par atbilstošu cilvēkiem ar kustību traucējumiem, pievienots arī apraksts ar konkrētās vietas pieejamības specifiku.

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas "SUSTENTO" politikas koordinatore un vides pieejamības eksperte Iveta Neimane šādu iespēju vērtē atzinīgi, paužot cerību, ka arvien vairāk objektu "turpinās godāt savu vēsturi un padarīs to pieejamu ikvienam cilvēkam".

"Pēc mūsu iniciatīvas veiktā aktivitātes "Atrastā Latvija" objektu apsekošana ļāvusi izvērtēt nepieciešamos uzlabojumus, kas pašvaldībām varētu ļaut tuvākajā nākotnē uzlabot vides pieejamību ne tikai cilvēkiem ar kustību, bet arī dzirdes un redzes traucējumiem," sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

"Atrastā Latvija" objektos atjaunošanas un būvniecības darbi īstenoti kopš 2017.gada četrās kārtās, sakārtojot vairāk nekā 60 kultūras un dabas mantojuma objektus 40 Latvijas pašvaldībās, kā arī veidojot un attīstot tajos jaunus kultūras un tūrisma pakalpojumus.

Atsevišķos objektos darbi vēl turpinās, un tie tiks pilnībā pabeigti šī gada nogalē. No kopumā ieguldītajiem 120 888 186,97 eiro Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļi ir 68 359 170,24 eiro, valsts un pašvaldību ieguldījumi - 52 103 171,47 eiro, bet 425 845,26 eiro - privātie ieguldījumi. KM piesaistītajam finansējumam varēja pieteikties pašvaldības no visas Latvijas, piesaistot projektu partnerus. Dalībnieku izvēle notika, izvērtējot ieceru starptautisko un nacionālo nozīmību, kā arī sasaisti ar pašvaldību attīstības stratēģijām

"Ar KM piesaistīto starptautisko līdzfinansējumu paveiktais Latvijas pašvaldībās ir nozīmīgs ne tikai šodienas skatījumā, tas ļaus saglabāt un nodot unikālās Latvijas mantojuma vērtības arī nākamajām paaudzēm," atzīmēja kultūras ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu