VIDEO Liepājā atrod jaunas ebreju masu apbedījuma vietas. Zemi nomā uzņēmums

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Liepājā atrastas jaunas ebreju masu apbedījuma vietas no Otrā pasaules kara laika. Liepājas dome zemi pašlaik iznomā zivju pārstrādes uzņēmumam, bet ebreju kopienas uzstāj, ka apbedījumu vieta jāpārveido par piemiņas vietu nošautajiem ebrejiem, vēsta Latvijas Televīzija.

Vācu jūrnieks Reinhards Vīners 1941. gada 15. jūlijā uzņēmis vairākus kadrus ar Liepājas bāku. Šobrīd šie melnbaltie attēli ir vienīgā liecība, kurā iemūžinātas ebreju slepkavības šajā vietā.

Vadoties pēc attēlā redzamajām ēkām ļaudis jau iepriekš centušies noteikt masu slepkavību apbedījumu vietu, tomēr nesekmīgi.

Video: LTV sižets

Šovasar uz Liepāju tika ataicināti ASV pētnieki, kas, izmantojot modernas tehnoloģijas, spēja atrast liktenīgo, 1941. gada apbedījuma vietu, kurā atdusas vairāki desmiti nacistu nošauto ebreju.

Liepājas Ebreju kopienas pārstāve Ilana Ivanova norāda - uzietā apbedījuma vieta atrodas Liepājas Speciālajā ekonomiskaja zonā un to šobrīd iznomājis Lietuvas zivju pārstrādes uzņēmums, kas vēlas Latvijā paplašināt savu darbību.

Muzeja "Ebreji Latvijā" direktors Ilja Ļenskis uzskata, ka uz masu apbedījumiem būvēt ēkas ir nepareizi, tādēļ būtu svarīgi ebreja atdusas vietu pienācīgi marķēt.

Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš norāda - domē noritējušas plašas diskusijas par to kā šādā situācijā būtu jārīkojas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu