Lielbritānijā tiesā latvieti, kura pamatīgi apkrāpa savu baznīcu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Google maps

Lielbritānijā bijusī baznīcas pārstāve un mantzine nonāca apcietinājumā, jo nozaga 90 000 sterliņu mārciņu (104 000 eiro) un paspēja daļu no tā iztērēt mājas iegādei Latvijā, ziņo britu mediji.

Bredfordas tiesa trešdien uzklausīja 48 gadus vecās Anitas liecību.

Latviete vairākkārt apliecināja, ka viņa Bredfordas latviešu luterāņu draudzei atmaksās nozagto naudu, iesniedzot apdrošināšanas prasību, taču līdz šim latviete atmaksājusi tikai 150 mārciņas.

Latvietes pārstāve Ella Embletone atzina, ka atmaksātā summa ir "piliens jūrā", taču viņa tiesai sacīja, ka viņas kliente tagad ir gatava katru mēnesi veikt maksājumus 1000 sterliņu mārciņu apmērā no saviem ienākumiem, ko viņa gūst, strādājot ģimenes saimniecībā Latvijā.

Anita, kura atzina savu vainu krāpšanā, ļaunprātīgi izmantoja dienesta stāvokli. 

Latviete amatā strādāja piecus gadus līdz brīdim, kad 2019. gada sākumā mācītājs pamanījis, ka no pārdotā baznīcas īpašuma Līdsā, kas maksāja 140 000 mārciņu, trūkst 50 000 mārciņu.

Apsūdzētā Anita mācītājam taisnojās, ka nauda esot "ieguldīta" obligācijās ar labāku procentu likmi.

Kad pazuda vēl 40 000 mārciņu, Anita beidzot atzina, ka naudu paņēmusi. Viņa gan norādīja, ka naudu atmaksās, kad nokārtosies apdrošināšanas jautājums.

Prokurors Deivids Vords tiesā sacīja, ka ar policiju sazinājās 2019. gada jūnijā. Anita nopratināšanas laikā policistiem pastāstīja, ka palīdzējusi četru bērnu tēvam, kurš autoavārijā zaudējis sievu. Prokurors sacīja, ka latviete faktiski finansējusi savu dzīvi kopā ar viņu un jebkurš apdrošināšanas atlīdzības pieprasījums bija vīrieša, nevis viņas nauda.

Tiesnesis uzsvēra faktu, ka daļa naudas tika izmantota, lai iegādātos māju Latvijā,

un, iespējams, tas ir aktīvs, ko vēlāk šajā gadā varētu iekļaut noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas procesā.

Latvietes aizstāve tiesā norādīja, ka Anita pie pirmās izdevības savu vainu atzina, un tagad ir pagājuši četri gadi kopš zādzības. Viņa sacīja, ka Anita nepārprotami vēlas atmaksāt baznīcai un labot nodarīto.

Embletone arī norādīja, ka latviete rūpējās par savu gados veco māti, kā arī viņai bijušas ciešas attiecības ar autoavārijā bojā gājušās sievietes meitu.

Tomēr tiesnesis uzsvēra, ka Anitai bija uzticības un atbildības stāvoklis baznīcā, taču viņa ļaunprātīgi izmantojusi šo stāvokli, lai baznīcu apzagtu. Tiesnesis piebilda, ka Anita vairākkārt solīja naudu atmaksāt, taču baznīcas vadībai neatlika nekas cits, kā ziņot par latvieti policijai.

Anita tika apcietināta uz 18 mēnešiem.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu