Diena, kad Latvija gavilēja: aprit gads kopš "okupekļa" nojaukšanas (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Šodien, 25. augustā, aprit gads, kopš Latvijai izdevās atbrīvoties no bēdīgi slavenā padomju pieminekļa jeb okupekļa Pārdaugavā.

2022. gada 25. augustā obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, nokrītot ar skaļu blīkšķi un augstām ūdens šļakatām no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Vairums interesentu īsi pēc obeliska krišanas devās prom.

Pieminekļa kompleksa demontāža notika trīs dienas. Otrdien, 23.augustā, tika nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24.augustā, no rīta krita sievietes figūra, bet ceturtdienas rītā sākās sagatavošanās pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Kopumā pieminekļa nojaukšanai bija paredzēts tērēt ap 2,1 miljonu eiro. Pieminekļa demontāžai bija plānots izlietot arī sabiedrības ziedojumu vākšanas akcijā iegūtos 268 383 eiro.

Jautājums par pieminekļa nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9.maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā. Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Video: kā tika demontēts pieminekļa obelisks 

Foto: Ovāciju pavadībā nogāzts padomju pieminekļa obelisks 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu