SKDS: Marihuānas legalizāciju Latvijā atbalsta teju katrs piektais iedzīvotājs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marihuāna. Ilustratīvs foto.
Marihuāna. Ilustratīvs foto. Foto: Pixabay

Marihuānas legalizāciju Latvijā atbalsta teju katrs piektais iedzīvotājs, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati.

Šogad jūlijā iedzīvotājiem tika vaicāts, vai, viņuprāt, Latvijā būtu jālegalizē marihuānas lietošana. Kā ierasts, absolūts vairākums jeb 75% iedzīvotāju minētajam nepiekrīt, tomēr tas ir vēsturiski zemākais šādi domājošo cilvēku īpatsvars.

Tikmēr 18% respondentu pārliecināti, ka Latvijā būtu jālegalizē marihuāna, kas ir līdz šim augstākais rādītājs, tam gada laikā palielinoties par trim procentpunktiem, savukārt desmitgades laikā rādītājs teju dubultojies.

Vēl septiņi procenti aptaujāto nespēja sniegt konkrētu viedokli šajā jautājumā.

Kā ziņots, Vācijas valdība augusta vidū apstiprinājusi pretrunīgi vērtēto likumprojektu par marihuānas legalizāciju izklaides nolūkiem.

Vācijas veselības ministrs Karls Lauterbahs paziņojis, ka tas ir pagrieziena punkts Vācijas marihuānas politikā, kura līdz šim bijusi neveiksmīga.

Likumprojektā teikts, ka personām, kas vecākas par 18 gadiem, būs atļauts glabāt līdz 25 gramiem marihuānas un audzēt ne vairāk kā trīs kaņepju stādus personīgai lietošanai.

Marihuāna būs pieejamas ar īpašu apvienību starpniecību, tā sauktajos kaņepju klubos, tomēr saskaņā ar likumprojektu šajos klubos vai 250 metru rādiusā ap tiem "zālīti" nedrīkstēs lietot.

Valdība uzskata, ka likumīga un valsts uzraudzīta marihuānas tirdzniecība samazinās nekvalitatīvas un saindētas marihuānas daudzumu apritē.

Likumprojekta mērķis ir ierobežot melno tirgu un samazināt ar narkotikām saistīto noziegumu skaitu, izskaust nekvalitatīvu marihuānu un samazināt marihuānas lietotāju skaitu.

Valdība sākotnēji plānoja atļaut vēl plašāku marihuānas tirdzniecību licencētos veikalos, bet pagaidām šī iecere atlikta, daļēji bažījoties, ka tas varētu būt pretrunā ar starptautiskajām tiesībām un Eiropas Savienības (ES) noteikumiem.

Likumprojekts Bundestāgā, visticamāk, vēl tiks grozīts. Valdība cer likumu pieņemt vēl šogad.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu