Noskaidrots, kādēļ Prigožins pirms nāves apmeklēja Āfriku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jevgeņijs Prigožins
Jevgeņijs Prigožins Foto: EPA/Scanpix

Jevgeņijs Prigožins ar savu pēdējo ceļojumu uz Āfriku mēģināja glābt savu militāro impēriju no Krievijas Bruņoto spēku Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU), kas centusies pārņemt "Vagner" grupējuma lomu kontinentā, raksta "Unian", atsaucoties uz "Financial Times".

Divas dienas pirms nāves Prigožins publicēja video, kas uzņemts kaut kur Āfrikā, domājams, Mali Republikā. Tajā viņš solīja Āfriku padarīt vēl brīvāku.

Neīstenotais dumpis jūnijā licis apšaubīt Prigožina spēju būt par Krievijas neoficiālo emisāru kontinentā. Kopš tā lielākā "Vagner" kaujas spēku Ukrainā vai nu pievienojušies Krievijas spēkiem, vai devušies mājās.

Šo iemeslu dēļ, kā ziņo "Financial Times" avots, Prigožinam bija palicis tikai neliels kareivju apjoms, kuru viņš plānoja izvietot Centrālāfrikas Republikā.

"Viņi ļāva viņam vest aizvest uz Āfriku tik daudz cilvēku, cik viņš gribēja. Apmēram 1000 pieteicās brīvprātīgi, un 500 no tiem jau ir pārdislocēti. Tādēļ viņi sāka operāciju no jauna, un, ja [Prigožins] būtu izdzīvojis, viņš būtu izdomājis kādu veidu, kā atkal nostāties Putina priekšā ar vārdiem: "Paskatieties, ko es paveicu Āfrikā,"" žurnālistiem sacīja sens Prigožina paziņa.

Cilvēki, kas pietuvināti situācijai, stāstīja, ka Prigožins ceļojumu uz Āfriku, iespējams, pamudinājusi vēlme neļaut GRU pārņemt kontroli pār viņa operācijām kontinentā.

Šonedēļ Lībiju apmeklēja augsta ranga Krievijas armijas delegācija, tostarp aizsardzības ministra vietnieks Junuss Beks Jevkurovs, lai tiktos ar valsts austrumus kontrolējošo Lībijas nacionālās armijas prokremlisko līderi Halifu Haftaru.

Tomēr arī gadījumā, ka Krievijas armija pārņemtu "Vagner" darbību, maz ticams, ka tā spētu pilnībā atkārtot operācijas, kas tika veiktas Prigožina vadībā, sacīja kāds Krievijas Aizsardzības ministrijai tuvu stāvošs avots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu