ISW skaidro, kādēļ Lukašenko komentējis Prigožina nāvi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lukašenko.
Lukašenko. Foto: AP/Scanpix

Aleksandra Lukašenko komentāri par "Vagner" līdera Jevgeņija Prigožina nāvi tika izteikti, lai panāktu līdzsvaru starp viņā attiecībām ar Kremli un iekšējās kontroles saglabāšanu, spriež Kara studiju institūta (ISW).

Taču teiktais arī bija tiešā pretrunā ar viņa iepriekšējiem apgalvojumiem un ieņemto starpnieka lomu starp Kremli un Prigožinu.

ISW nepareizi prognozēja, ka Lukašenko atturēsies publiski runāt par Prigožina nāvi, lai nepasliktinātu viņa jau tā nestabilās attiecības ar Kremlī.

Šķiet, ka Lukašenko vēlme saglabāt valsts suverēna līdera tēlu ir aizēnojusi visas bažas. Lukašenko apgalvoja, ka "Vagner" turpinās darboties Baltkrievijā saskaņā ar plāno, ko viņš un Prigožins bija izveidojuši pēdējos mēnešos, un ka dažu dienu laikā valstī būs 10 000 "vāgneriešu".

Tiek ziņots, ka "Vagner" algotņu skaits Baltkrievijā pēdējo nedēļu laikā ir samazinājies, iespējams, pateicoties Kremļa un Krievijas Aizsardzības ministrijas (AM) acīmredzami veiksmīgajiem centieniem vājināt "Vagner" grupējumu.

Ir ļoti maz ticams, ka Baltkrievijā ieradīsies 10 000 "Vagner" kaujinieku, kā arī nav nepieciešama tik liela personāla klātbūtne, lai apmācītu un palīdzētu Lukašenko izveidot Baltkrievijas "algotņu armiju".

Lukašenko pastāvīgi cenšas attēlot sevi kā suverēnu līderi, neskatoties uz to, ka Krievija de facto okupējusi valsti. Viņš cer, ka vietējā auditorija neuzskatīs, ka Putins veicis Prigožina slepkavību, lai Kremlis vienpusēji pārtrauktu ar "Vagner" grupējumu noslēgto līgumu.

Lukašenko arī uzsver savu lomu sarunās, kuru rezultātā tika panākta vienošanās, kas izbeidza "Vagner" 24. jūnija sacelšanos. Lukašenko paziņoja, ka vairāku zvanu laikā viņš brīdinājis gan Prigožinu, gan Utkinu, ka sacelšanās novedīs pie viņu nāves, atkal attēlojot sevi kā cilvēku, kurš pārliecināja Prigožinu izbeigt sacelšanos.

Lukašenko, visticamāk, cerēja izcelt sākotnējo vienošanos un "Vagner" ierašanos Baltkrievijā kā piemēru viņa spējai pieņemt augsta līmeņa drošības lēmumus ārpus Kremļa noteiktā.

Lukašenko atbalstīja Kremļa versiju, ka Putinam nav nekāda sakara ar Prigožina "negadījumu", noraidīja apgalvojumus, ka lidmašīnu nogāzusi rakete, un pat apgalvoja, ka viņš ar Putina starpniecību brīdinājis Prigožinu par neatklātu slepkavības mēģinājumu.

Lukašenko īpaši centās atbrīvot sevi no jebkādas atbildības par nespēju aizsargāt Prigožinu, apgalvojot, ka viņa sarunās ar "Vagner" un Kremli nekad nav bijušas apspriestas drošības garantijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu