Rinkēvičs: Amatu jautājumā varētu būt gaidāmas kādas "drāmas"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Edgars Rinkēvičs preses brīfingā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu.
Edgars Rinkēvičs preses brīfingā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs gribētu, lai jaunās valdības deklarācija būtu īsa un konkrēta, pēc tikšanās ar demisionējušo Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) trešdien, 30. augustā, žurnālistiem norādīja valsts pirmā persona.

Pēc Valsts prezidenta paustā, lai kā politiķi to vienmēr noliegtu un sacītu, ka amati nav paši svarīgākie, priekšā gaidāma vienošanās arī par tiem. Rinkēvičs pieļāva, ka šajā jautājumā varētu būt gaidāmas kādas "drāmas".

Viņš arī uzsvēra, ka kavēšanās ar valdības veidošanu nav pieļaujama. Ja "Jaunās vienotības" virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa (JV) pateiks, ka kaut kādu iemeslu dēļ viņai neizdodas izveidot jauno valdību, tad šī atbildība būs jāuzņemas nākamajiem politiskajiem spēkiem.

"Valdību veido viens manis aicināts premjera amata kandidāts. Gaidiet ziņas, visticamāk, ka tuvāko dienu laikā progress būs. Es joprojām gribu cerēt, ka tā būs plašāka koalīcija. Kāda? Es varu atkārtot to, ko iepriekš esmu teicis. Visas partijas, ar kurām tikos pagājušajā nedēļā, apliecināja, ka manis virzītie darbi, uzdevumi, risināmās problēmas, ir arī politisko spēku dienaskārtībā. Neuzskatu, ka cita vaida pretrunas ir būtiskas, būtiski ir strādāt. Cilvēki gaida reālus darbus," sacīja prezidents.

Tajā pašā laikā viņš neizslēdzot iespēju, ka dažādu domstarpību dēļ var nonākt pie tāda valdības modeļa, ko atbalstītu 54 vai 52 Saeimas deputāti. Lai arī viņa ieskatā tas nav labākais risinājums, tāds variants joprojām pastāv. Valsts prezidents akcentēja, ka gribētu skaidrību partiju starpā un viņam ir mazāk svarīgi, kāda būs partiju kombinācija, kura veidos jauno koalīciju.

"Līdz septembra vidum es gribētu redzēt jaunu ministru kabinetu. Vēl ir laiks. Es nevaru iedomāties, cik ilgi vēl mēs varam šo procesu vilkt. Ir budžeta veidošanas grafiks. (..) Aizejošā valdība ir diezgan daudz strādājusi pie konkrētiem risinājumiem, lai, piemēriem, paātrinātu Austrumu robežas izbūvi, bet runa ir arī par finansējumu. Viena lieta ir ministru labā griba, otra ir Saeimā pieņemtais likums par 2024.gada vidus. Grozies kā gribi, valsts interesēs ir jauna valdība septembra vidū," sacīja prezidents.

Rinkēvičs arīdzan uzsvēra, ka viņš nesāks jaunas konsultācijas ar partijām. Jā kāds politiskais spēks nāks ar alternatīvu valdības modeļa priekšlikumu un apliecinās gatavību veidot jaunu valdību, tā būs "interesanta un jauna situācija". Prezidents uzsvēra, ka tādā gadījumā ir jāizpildās vēl vienam nosacījumam - Siliņai ir jāpasaka, ka viņa nevar izveidot jaunu valdību, jo nav pietiekama atbalsta Saeimā. Patlaban prezidentam tādu indikāciju neesot.

Prezidents atzīmēja, ka pagaidām vēl ir visas iespējas. Viņš uzsvēra, ka nav būtiska partiju kombinācija, bet gan darbi, ko valdība veiks. Valsts prezidents aicināja partijas atmest retoriku un mēģināt strādāt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu