Policija ASV atrod bērnu ar vaļējām brūcēm un līmlenti ap rokām. Aizturētā māte veidojusi strīdīgi vērtētu "Youtube" saturu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kevins un Rūbija Frenki
Kevins un Rūbija Frenki Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Rūbija Frenke, māte, kas aizsāka ģimenes "YouTube" kanālu "8Passengers", apsūdzēta un 30. augustā arestēta par vardarbību pret bērniem. Atsaucoties uz uztraukta kaimiņa zvanu, policija atklāja izbadējušos bērnu ar vaļējām brūcēm un līmlenti uz viņa rokām un kājām, ziņo ārzemju mediji.

Frenke tika aizturēta kopā ar savu biznesa partneri Džodiju Hildebrandtu, ar kuru kopā dibināja pretrunīgi vērtēto dzīves konsultāciju platformu "ConneXions". Sievietes veido video saturu, kuros sniedz dzīves, ģimenes un audzināšanas padomus, kas, pēc kritiķu domām, popularizē skarbu un vardarbīgu audzināšanas stilu.

Abas sievietes apsūdzētas par otrās pakāpes vardarbību pret bērniem.

Sešu bērnu māte jau agrāk kritizēta par saviem publicētajiem video par audzināšanu, kas tagad ir izdzēsti. Vairāki "Youtube" lietotāji jau gadiem ilgi norādījuši un vērsuši uzmanību uz Rūbijas un viņas vīra Kevina strikto audzināšanu.

Kas ir Rūbija Frenke un "8 Passengers"?

Frenke un viņas vīrs 2015. gada sākumā izveidoja savu ģimenes "Youtube" kanālu "8 Passengers". Tajā publicētie video stāstīja par vecāku un viņu sešu bērnu dzīvi. Kanālam līdz šī gada augusta beigām bija gandrīz 2,5 miljoni abonentu.

Tāpat kā daudzi ģimenes kanāli "Youtube" platformā, Rūbijas un Kevina veidotais saturs pārsvarā bija par viņu audzināšanas un disciplinēšanas stilu.

Vecāki, kuri ir Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas locekļi, arī dalījās ar bērnu mājmācības padomiem.

31. augustā kanāls tika dzēsts no "Youtube" platformas.

Par ko vecāki tiek kritizēti?

Ģimenes kanāli, kuros vecāki dalās ar video par savu bērnu audzināšanu vai kopīgajiem ģimenes piedzīvojumiem, pēdējos gados ir kļuvuši par strīdīgu "YouTube" saturu. Daži vecāki ir zaudējuši aizbildnības tiesības pār bērniem pēc tam, kad skatītāji ziņoja varas iestādēm par pašu vecāku dokumentētajiem un publicētajiem nelabvēlīgajiem ģimenes apstākļiem.

Daži tiek smagi nosodīti par savu nepilngadīgo bērnu ekspluatēšanu "klikšķu" dēļ.

Lai gan Frenku ģimene sakrāja ievērojamu sekotāju skaitu, pēdējos gados ģimene saņēmusi arvien vairāk skarbas kritikas, tostarp nosodījumu par vardarbību pret bērniem.

Ziņots, ka vietējie bērnu aizsardzības dienesti pie ģimenes tika izsaukti 2020. gada jūnijā pēc tam, kad tiešsaistes petīcijā tika aicināts veikt pārbaudi pie ģimenes.

Petīcijā tika minēts piemērs no tagad dzēsta video, kurā toreiz 15 gadus vecais Čeds atklāja, ka septiņus mēnešus gulējis uz pupu maisa, jo tas bijis kā sods par viņa uzvedības problēmām.

"Insider" toreiz ziņoja, ka Jūtas štata Bērnu un ģimenes pakalpojumu nodaļa apmeklēja Frenku mājsaimniecību, taču slēdza lietu nepamatotu prasību dēļ.

Pēdējo trīs gadu laikā katrs nākamais publicētais ģimenes video tikai audzēja skatītāju satraukumu. Petīcijas un aicinājumi vietējām varas iestādēm apciemot ģimeni kļuva arvien biežāki.

Frenki ir arī kritizēti par atteikšanos nogādāt pusdienas uz skolu savai tobrīd 6 gadus vecajai meitai pēc tam, kad viņa bija aizmirsusi tās paņemt sev līdzi.

Kādā video, kas publicēts ap Ziemassvētku laiku, Rūbija vienai no savām jaunākajām atvasēm atņēma dāvanas kā sodu par "savtīgumu". Vairākos video viņa draudējusi ar ēšanas aizliegšanu.

Vecāki bieži iemūžināti bērniem draudot izmest viņu iemīļotākās mantas, kā arī lieguši jebkādu  privāto telpu. 

"ConneXions", Džodijas un Rūbijas "dzīves skolas" platforma, kas fokusējas uz audzināšanu un attiecībām, arī iemantojis gaužām skumju slavu tajā pausto stingro audzināšanas padomu dēļ. Daži cilvēki par "ConneXions" un ap to pulcētos skatītājus dēve par kultu.

Daži kritiķi ir norādījuši, ka padomi ir pat ekstrēmi. Piemēram, kādā video Rūbija un Džodija izteikušās, ka bērns, kurš atsakās pieņemt viņu "patiesības principus", īstenībā nav pelnījis beznosacījumu mīlestību no vecākiem un tādēļ var tikt nošķirts no ģimenes.

Video saturs arī bieži kritizēts par homofobisku, rasistisku un transfobisku viedokļu paušanu.

Kādas apsūdzības izvirzītas pret Frenki?

Saskaņā ar vietējiem medijiem aizturēšanas dokumentos teikts, ka ap pulksten 10.50 pa Džodijai Hildebrantai piederošas dzīvesvietas logu izkāpa bērns un devās uz kaimiņu māju, lūdzot ēdienu un ūdeni.

Kaimiņš pamanīja, ka ap bērna plaukstas locītavām un potītēm bija aptīta līmlente, un izsauca policiju.

Kad ieradās policija, viņi atrada bērnu, par kurš bija "ļoti novājējis un izbadējies, ar vaļējām brūcēm". Pēc tam, kad bērns tika nosūtīts uz slimnīcu, policija atrada vēl vienu bērnu, kurš arī bija turēts badā.

Abi bērni nogādāti slimnīcā. Vēl četri citi nepilngadīgie tika nodoti Bērnu un ģimenes pakalpojumu nodaļas aprūpē.

Frenke tika arestēta 30. augustā Jūtā saistībā ar apsūdzībām par vardarbību pret bērniem, paziņoja amatpersonas. Hildebranta tika arestēta uz tādas pašas apsūdzības pamata.

Dokumentos arī teikts, ka Frenke vairākas dienas iepriekš redzēta filmējamies mājās, kas nozīmē, ka viņa zinājusi par bērnu stāvokli. 

Kāda bijusi bērnu atbilde?

Šarija Frenke, vecākā no ģimenes bērniem, jau iepriekš sociālajos tīklos publicējusi skarbus izteikumus par savu ģimeni. Tie 2022. gadā izraisīja īpašu ažiotāžu un pastiprināja interneta vidē virmojošās baumas un teorijas par vardarbību Frenku ģimenē.

30. augusta vakarā "Instagram" īsajos stāstos komentēja, ka šī bija "liela diena".

"Es un mana ģimene esam tik priecīgi, ka taisnība beidzot uzvar.

Foto: Ekrānuzņēmums no Instagram/officialsharifranke

Mēs jau gadiem ilgi esam mēģinājuši par notiekošo pastāstīt policijai un bērnu tiesību dienestiem esam tik priecīgi, ka viņi beidzot nolēma rīkoties."

Viņa piebilda, ka "bērni ir drošībā, bet priekšā vēl ir garš ceļš".

Šarija jau iepriekš atklājusi, ka viņa vairs nesazinās ar saviem vecākiem un neatbalsta "ConneXions" sludinātos "ekstrēmos" uzskatus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu