Vācijā izvirza apsūdzības 98 gadus vecam bijušajam koncentrācijas nometnes apsargam (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Vācijas prokuratūra piektdien paziņojusi, ka izvirzījusi apsūdzības kādam bijušajam nacistu koncentrācijas nometnes apsargam par līdzdalību vairāk nekā 3300 cilvēku slepkavībā.

Šobrīd 98 gadus vecais vārdā neminētais vīrietis, būdams vēl nepilngadīgs, strādājis par apsargu Zahsenhauzenes koncentrācijas nometnē laikā no 1943.gada jūlija līdz 1945. gada februārim.

Viņš apsūdzēts par atbalsta sniegšanu "tūkstošu ieslodzīto nežēlīgā un mokošā nogalināšanā", pavēstījis prokurors Tomass Hauburgers.

2022.gada oktobrī veiktajā psihiatriskajā ekspertīzē atzīts, ka aizdomās turamais ar "zināmiem ierobežojumiem" ir spējīgs stāties tiesas priekšā.

Ņemot vērā to, ka nozieguma pastrādāšanas brīdi viņš bijis nepilngadīgs, par prāvas uzsākšanu vēl jālemj juvenilajai tiesai.

Iepriekš Vācijā kādreizējie nacisti tika tiesāti par konkrētiem noziegumiem, kurus tie pastrādājuši. Taču situācija mainījās 2011.gadā, kad tika notiesāts Džons Demjaņuks, kurš tika atzīts par vainīgu, pamatojoties vienīgi uz apstākli, ka viņš dienējis kā apsargs Sobiboras nāves nometnē.

Kopš tā laika varasiestādes cenšas saukt tiesas priekšā ikvienu vēl dzīvo koncentrācijas nometņu darbinieku, taču, ņemot vērā to lielo vecumu, lielāko daļu prāvu nācies pārtraukt apsūdzēto veselības stāvokļa dēļ.

Taču pat notiesāšana bieži nebeidzas ar reālu cietumsodu, jo daļa apsūdzēto nomirst vēl pirms nonākšanas cietumā.

Starp notiesātajiem šajos procesos bija Oskars Grēnigs, kas plašāk pazīstam ar iesauku "Aušvicas grāmatvedis", un Aušvicas koncentrācijas nometnes apsargs Reinholds Hannings.

Abi tika atzīti par līdzvainīgiem masu slepkavībās 94 gadu vecumā, un abi nomira vēl pirms uzsāka izciest piespriesto cietumsodu.

Savukārt pērn 101 gada vecumā par līdzdalību masu slepkavībās tika notiesāts Zaksenhauzenes koncentrācijas nometnes apsargs Jozefs Šics.

Šics kļuvis par vecāko notiesāto Vācijas vēsturē, taču arī viņš šogad aprīlī nomira, tā arī nesagaidījis savas apelācijas izskatīšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu