Mātes un dēla traģiskā nāve Baltijas jūrā. Sāktas Polijas pilsoņu mirstīgo atlieku autopsijas

Foto: Apollo.lv kolāža/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

29. jūnijā pār "Stena Spirit" prāmja bortu Baltijas jūrā iekrita septiņus gadus vecais Lehs. Viņa māte Paulīna ielēca ūdenī zēnam pakaļ. Glābēji abus atrada. Taču diemžēl māte un bērns zaudēja dzīvību. Izmeklēšana šajā lietā joprojām turpinās. Izmeklētāji šobrīd cenšas noskaidrot atbildi uz vienu no galvenajiem jautājumiem – vai mazais zēns bija dzīvs, kad viņš pārkrita pār prāmja bortu?

Jaunākā informācija par izmeklēšanu

1. jūlijā Polijas varas iestādes paziņoja, ka incidents tiek uzskatīts par slepkavību un pašnāvību. Arī Zviedrijas policija, kas izmeklē notikumus, uzskata, ka māte, iespējams, apzināti iegrūdusi dēlu ūdenī un pēc tam izdarījusi pašnāvību, lecot viņam pakaļ.

Izmeklēšanu šajā lietā veic Zviedrijas un Polijas prokurori. Polijas medijs "Fakt" noskaidrojis, ka 4. augustā mātes un bērna līķi nogādāti Gdaņskā, Polijā.

8. augustā sākta abu Polijas pilsoņu mirstīgo atlieku autopsija, pavēstījis Polijas prokurors. Viņš piebilda, ka prokuratūra vēl nav saņēmusi Zviedrijas varas iestāžu veiktās autopsijas rezultātus.

Polijas prokuratūra no Zviedrijas iestādēm arī ieguvusi izmeklēšanas gaitā izveidoto un iegūto dokumentāciju, ko augustā zvērināts zviedru valodas tulks sāka pārtulkot poļu valodā. Tulkošanas ilgumu šobrīd nav iespējams precizēt sniegtā materiāla apjoma dēļ.

Pirms atzinuma sniegšanas Polijas prokuratūra iepazīsies arī ar Zviedrijas puses atzinumiem.

Traģēdijas diena

Pēc neoficiālas informācijas tiek vēstīts, ka abi cilvēki vienlaikus iekrituši ūdenī no aptuveni 20 metru augstuma. Tāpat neoficiāla informācija liecina, ka policijai nav izdevies atrast nevienu aculiecinieku, kurš notikušo būtu redzējis savām acīm.

Ūdenī iekritušā bērna un viņa mātes meklēšanā tika iesaistīti lieli resursi, tostarp vismaz pieci helikopteri un NATO kuģi.

Aptuveni pusstundas laikā māte un bērns tika atrasti un ar helikopteru nogādāti slimnīcā.

Prāmis bija ceļā no Polijas uz Zviedriju. Negadījums noticis Baltijas jūrā. Vērienīgās meklēšanas operācijas dēļ Baltijas jūrā uz laiku tika apturētas NATO mācības.

Pēc traģēdijas kāda sieviete vērojusi glābšanas operāciju un pamanījusi, ka ūdenī peld papīra lapa. Sieviete pieļauj, ka tā varēja būt atvadu vēstule, taču nezina, vai glābēji to paņēmuši.

Māte bijusi Polijas sociālā dienesta redzeslokā

Paulīna bija franču valodas skolotāja un viena audzināja savu dēlu Lehu. 2022. gada septembrī zēns sāka apmeklēt Polijas pilsētas Sopotas bērnudārzu.

Kā stāsta bērnudārza darbinieki, zēnam bijis labs kontakts ar māti, taču abi sazinājās zīmju valodā, jo zēnam diagnosticēts autisms.

"Fakt" noskaidrojis, ka bērna māte Paulīna sākotnēji uzturējusi labu kontaktu ar bērnudārzu, ievērojusi visas prasības, taču dažus mēnešus vēlāk sievietes attieksme uztraukusi bērnudārza darbiniekus, tāpēc iestāde vērsās pašvaldības sociālajā dienestā.

Sopotas pārvaldes iestādes pārstāve Izabela Heidriha intervijā "Fakt" stāsta, ka Paulīna radījusi iespaidu, ka viņa no kaut kā bēg. Sieviete aizvadītos mēnešus atradusies terapeita uzraudzībā.

"Mums bija bažas par mātes stāvokli. Viņa radīja kautrīgas un noslēgtas personas iespaidu, it kā no kaut kā bēgtu, taču tajā pašā laikā viņa bija ļoti stingra un konkrēta, interesējoties par dēla vajadzībām.

Jautājām, vai viņai nav vajadzīga palīdzība, bet viņa man apliecināja, ka par viņu rūpējas ārsti," sacīja pārstāve.

Aculiecinieces liecība un izmeklēšana

Viena no prāmja "Stena Spirit" pasažierēm neilgi pirms traģēdijas redzējusi abus bojāgājušos un Polijas medijam "Fakt" dalījusies ar redzēto, vēsta Polijas medijs.

Pasažiere divas stundas pirms traģēdijas redzēja sievieti Paulīnu un viņas dēlu Lehu. Zēns atradies ratiņkrēslā, jo viņš bija invalīds.

Divas stundas pirms traģēdijas māte sēdējusi uz soliņa ēnā. Blakus viņai ratiņkrēslā atradies dēls. Sieviete stāsta, ka Paulīna sēdējusi ar noliektu galvu.

"Es viņus redzēju no apmēram 10-12 metru attāluma. Man ir ieradums pievērst uzmanību detaļām. Viņa sēdēja uz soliņa, ēnā. Puika nekustējās, varbūt gulēja, nezinu. Precīzi redzēt nevarēju," sacīja sieviete.

Un tad pēc divām stundām notika traģēdija. Sieviete stāsta, ka kuģim ir augstas apmales, un pat pieaugušajam būtu grūti tām pārrāpties. To norādījuši arī izmeklētāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu