Igaunijā prokremliskais politiķis Petersons apsūdzēts valsts nodevībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evateemad/"Twitter"

Igaunijas ģenerālprokuratūra - Valsts prokuratūra - izvirzījusi apsūdzības valsts nodevībā prokremliskās kustības "Koos" ("Kopā") līderim Aivo Petersonam, kā arī Dmitrijam Rotsi.

Savukārt Krievijas pilsonim Andrejam Andronovam, kam ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Igaunijā, izvirzītas apsūdzības par ārvalstnieka īstenotām nevardarbīgām darbībām, kas vērstas pret Igaunijas Republiku.

Apsūdzībā sacīts, ka Petersons un Rotsi, rīkojoties pēc Krievijas norādījumiem, no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada 10.martam apzināti un organizēti palīdzēja Krievijai un personām, kas rīkojas Krievijas iestāžu vārdā, veikt nevardarbīgas darbības, kas vērstas pret Igaunijas Republikas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Pēc apsūdzībā teiktā, apsūdzētie piedalījās apzinātās ietekmēšanas darbībās ar mērķi izveidot Igaunijā politisku apvienību, kas atbalstītu Krievijas ārpolitiskos naratīvus un propagandas tēzes. Izveidojot šo apvienību, viņi vēlējās dot iespēju Krievijai apdraudēt Igaunijas konstitucionālo iekārtu, iejaukties valsts iekšpolitikā un ietekmēt tās ārpolitiku.

Turklāt Petersons tiek apsūdzēts par palīdzības sniegšanu Andronovam nevardarbīgu darbību veikšanā pret Igaunijas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Valsts prokurore Trīnu Oleva norādīja, ka Petersons un Andronovs apzināti piedalījās Krievijas informatīvās ietekmes pasākumos, kas cita starpā izpaudās kā Krievijas drošības politiku un propagandas tēzes atbalstošu naratīvu izplatīšana gan sociālajos medijos, gan Krievijas valsts plašsaziņas līdzekļos.

"Apsūdzētie apzināti palīdzēja Krievijai tādā veidā, ka viņu darbības bija vērstas pret Igaunijas sabiedrību un valsti. Igaunijas drošības, suverenitātes un teritoriālās vienotības apdraudējums prasa izlēmīgu valsts iejaukšanos. Pēdējo gadu notikumi skaidri parāda, ka Krievija dara visu iespējamo, lai vājinātu un sašķeltu savus kaimiņus," skaidroja Oleva.

Petersons, Rotsi un Andronovs kopš marta atrodas apcietinājumā.

Par valsts nodevību sods ir brīvības atņemšana uz laiku no sešiem līdz divdesmit gadiem vai mūža ieslodzījums, bet par ārvalstnieka nevardarbīgām darbībām pret Igaunijas Republiku - brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz piecpadsmit gadiem.

Petersons martā notikušajās parlamenta vēlēšanās balotējās Apvienotās kreisās partijas sarakstā, taču šis saraksts Rīgikogu neiekļuva. Viņš tika aizturēts un apcietināts marta sākumā, kad atgriezās no Krievijas. Brauciena laikā Petersons bija devies arī uz okupētajām Ukrainas teritorijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu