LRT: Lietuvas dzelzceļš pārvadājis ar Krievijas ministra sievu saistīta uzņēmuma kravas (1)

LETA
Sliedes. Ilustratīvs attēls.
Sliedes. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Lietuvas valsts dzelzceļa kompānijas "Lietuvos geležinkeliai", LTG) kravu pārvadājumu meitasuzņēmums "LTG Cargo" līdz 2022.gada vidum caur Lietuvu pārvadājis ar Krievijas ārkārtējo situāciju ministra Aleksandra Kurenkova sievu Jeļenu Miļsku saistīta uzņēmuma kravas, ceturtdien ziņo Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Miļska, kas vada vairākas bezpeļņas organizācijas, ir iesaistīta bērnu nelikumīgā izvešanā no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju.

LRT Izmeklēšanas nodaļa noskaidrojusi, ka "LTG Cargo" līdz 2002.gada beigām bija līgums ar uzņēmumu "Balt-Magistral" Kēnigsbergā (Karaļaučos). Par sniegtajiem pakalpojumiem "LTG Cargo" saņēmis 11,5 miljonus eiro.

Miļska bija "Balt-Magistral" līdzīpašniece līdz 2021.gada pavasarim, kad nodeva savas akcijas mātei, kurai ir tāds pats vārds un uzvārds.

Žurnālistu Izmeklēšanā atklāts, ka "Balt-Magistral" maksājumi "LTG Cargo" par kravu pārvadājumu pakalpojumiem turpinājās līdz 2022.gada 19.jūlijam.

LRT norāda, ka LTG, iespējams, nezināja par klienta saikni ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina aprindām, jo informācija par to, ka Miļska ir precējusies ar Kurenkovu, nonāca atklātībā tikai pagājušajā mēnesī.

Kurenkovs tika iecelts par ministru 2022.gada maijā pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, un pagājušā gada decembrī viņš tika iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

LTG norādīja LRT, ka līgums ar "Balt-Magistral" tika pārtraukts pagājušā gada beigās un ka šī uzņēmuma kravas faktiski tika pārvadātas līdz 2022.gada jūnija vidum, galvenokārt tranzītā starp Krievijas pamatteritoriju un Kēnigsbergas eksklāvu.

Kopumā 2022.gada pirmajā pusgadā tika pārvadātas 110 000 tonnu dažādu kravu, galvenokārt cementa, ķīmiskās, keramikas un naftas produktu kravas.

"LTG Cargo" norāda, ka reaģē uz iespējamiem mēģinājumiem apiet spēkā esošās starptautiskās sankcijas un turpina sadarboties ar iestādēm, kas atbildīgas par šo pasākumu īstenošanu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu