Trīs dienas pirms iecerētā balsojuma Saeimā aizvien oficiāli nenosauc kandidātus uz ministru amatiem (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Progresīvie" pārstāvis Andris Šuvajevs (no kreisās), "Jaunā vienotība" pārstāve, Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis, Saeimas deputāts Viktors Valainis piedalās preses konferencē pēc tikšanās, kurā pārrunāja jaunās valdības veidošanas gaitu.
Partijas "Progresīvie" pārstāvis Andris Šuvajevs (no kreisās), "Jaunā vienotība" pārstāve, Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis, Saeimas deputāts Viktors Valainis piedalās preses konferencē pēc tikšanās, kurā pārrunāja jaunās valdības veidošanas gaitu. Foto: Paula Čurkste/LETA

Dažas dienas pirms piektdien, 15.septembrī, iecerētā balsojuma Saeimā par jauno valdību vēl aizvien nav oficiāli nosaukti ministru amata kandidāti.

Kā otrdien žurnālistiem skaidroja Ministru prezidenta amata kandidāte Evika Siliņa (JV), pašlaik vēl turpinās konsultācijas partijās un pēc to noslēguma visus ministru kandidātus plānots paziņot. Tas notikšot "tuvākajā laikā".

Politiķe neprecizēja, vai ministru kandidātus drīzāk varētu paziņot trešdien vai vēlāk.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis norādīja, ka topošā koalīcija savstarpēji ir apsprieduši dažādus ministru amatu kandidātu vārdus, un esot "diezgan liela sajūta", kāda valdība varētu izskatīties, kā arī ir pārliecība, ka šie cilvēki ir profesionāļi. Valainis solīja, ka tuvākajā laikā tiks paziņoti ministru amatu kandidāti, bet vispirms sadarbības partneri vēlas diskutēt par darbiem.

ZZS vērtē pozitīvi šādu darba procesu, jo "tiklīdz nosauc ministrus, tiek aizmirsts galvenais dokuments par valdības darāmajiem darbiem", sacīja Valainis.

Pēc Valaiņa vārdiem, šobrīd valdībai un Saeimai kopumā ir milzīga problēma ar sabiedrības uzticēšanos, tāpēc politiķiem, kas ieņem amatus pamatā esot jābūt, kam ir vēlētāju uzticība. Valainis atklāja, ka ZZS ministru amatos būs politiķi, kas ir guvuši vislielāko atbalstu no vēlētājiem.

"Progresīvo" līdzpriekšsēdētājs Andris Šuvajevs pauda uzticību Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) vadītajam darba procesam.

Politiķa ieskatā svarīgi ir tas, ka valdības deklarācija būs eiropeiska, ziemeļnieciska, iekļaujoša attiecībā pret nozīmīgākajiem valsts izaicinājumiem.

Pēc Šuvajeva vārdiem, "Progresīvie" ir apmierināti ar topošās valdības deklarāciju un pauda, ka ikviens "Progresīvo" ministra amata kandidāts būs spējīgs vadīt tam uzticēto ministriju.

Kā ziņots, šodien topošās koalīcijas partneriem - "Jaunajai vienotībai", Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) un "Progresīvajiem" - notika valdības veidošanas oficiālās sarunas.

Šodien arī varētu tikt publiskots valdības deklarācijas projekts.

LETA jau vēstīja, ka paralēli oficiālajām sarunām visu valdības veidošanas procesu turpinās arī politiķu neformālās konsultācijas.

Gan oficiāli, gan neoficiāli politiķi norāda, ka balsojums Saeimā par valdības apstiprināšanu plānots piektdien, 15.septembrī.

Kā ziņots, JV, ZZS un "Progresīvo" veidotā topošā koalīcija Siliņas vadībā pagājušajā nedēļā strādāja pie jaunās valdības deklarācijas, koalīcijas līguma un pielikuma par neatliekamajiem darbiem, kas paveicami līdz decembrim un janvārim. Šajos jautājumos pusēm lielu domstarpību neesot.

Savukārt runājot par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā un politiķiem, kas tiks nominēti ministru amatiem, partijas apgalvo, ka gala vienošanās vēl neesot, tomēr varas kuluāros jau izskan konkrēti jaunās valdības modeļi un ministru portfeļu sadalījums, kas gan dažādās neoficiālajās versijās kaut kādā mērā atšķiras.

Topošajai koalīcijai ir 52 deputātu balsis, turklāt valdības apstiprināšanu papildus apņēmies atbalstīt arī neatkarīgais deputāts, "Gods kalpot Rīgai" valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kura pārstāvētā partija ir vienojusies par sadarbību ar ZZS.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu