Nedēļas nogalē Tērvetes dabas parks tiks atvērts apmeklētājiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tērvetes dabas parks. Ilustratīvs attēls
Tērvetes dabas parks. Ilustratīvs attēls Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Nedēļās nogalē plānots atvērt Tērvetes dabas parku apmeklētajiem, liecina AS "Latvijas valsts meži" (LVM) publicētā informācija.

Uzņēmumā skaidro, ka dabas parkā turpinās augusta vētras seku likvidēšanas darbi, bet parku iespējams atvērt, jo noslēgušies nepieciešamie pamatdarbi drošai parka apmeklēšanai. Teritorija atbrīvota no kritušajiem un ielauztajiem kokiem, savukārt trijās parka teritorijās koki izvākti vienlaidus platībās.

"LVM Rekreācija un medības" rekreācijas vadītājs Kristaps Didže vērš uzmanību, ka vētras radītās sekas, intensīvi strādājot, gandrīz likvidētas, bet parka apmeklētājiem jāņem vērā, ka teritorijas sakopšanas darbi turpināsies līdz pat pavasarim.

Vienlaikus viņš uzsver, ka parks vairs neizskatīsies kā līdz šim, jo vētra sagāza tūkstošiem koku un to izvākšana nebija iespējama bez lielās meža tehnikas izmantošanas. Arī neierasti lietainais augusts ietekmēja darbu veikšanas gaitu. "Dienās, kad bija vērojami palielināti nokrišņi, darbus apturējām, lai nebojātu takas un celiņus, tomēr ilgstoši slapjo laikapstākļu dēļ dažviet tehnika ir atstājusi risas, kas laika gaitā izlīdzināsies," teic Didže.

LVM informē, ka lielākie vētras postījumi konstatēti "Sprīdīša valstībā", kur kopumā krituši koki 3757 kubikmetru apjomā, bet dabas parka esošajai infrastruktūrai pēc vētras būtiski bojājumi netika konstatēti - nedaudz tika bojāts jumts informācijas centra un inventāra nomas ēkai, kā arī gājēju tiltam pār ceļu, neietekmējot šo būvju ekspluatāciju.

Rūķu pilsēta "Čiekure" vētru pārcieta bez bojājumiem, bet mazajiem koka namiņiem un skulptūrām Rūķu ciemā būtiski bojājumi netika konstatēti, norāda uzņēmumā.

Tāpat LVM atzīmē, ka vētra skāra ne tikai vietas ar koka skulptūrām, lapenēm un citiem infrastruktūras objektiem, bet arī vairākas teritorijas, kurām noteikts dabas aizsardzības statuss. Lai novāktu bīstamos kokus un varētu turpināt mežizstrādes darbus, nepieciešamības gadījumā tika piesaistīti arī arboristi.

Kā norāda LVM, Tērvetes dabas parka teritorijā savāktā koksne tiks izmantota dabas parka labiekārtošanai. Tostarp Tērvetes koktēlniecības darbnīcā izgatavos parkam nepieciešamās lapenes, soliņus un citu tūrisma infrastruktūru.

Jau ziņots, ka 7.augustā negaisa laikā parku sapostīja spēcīgais vējš, sagāžot kokus, bojājot infrastruktūru, tostarp mazos rūķu namiņus, koka skulptūras. Visi cilvēki, tostarp darbinieki, kuri atradās parka teritorijā, veiksmīgi no tā izkļuva un cietušo nebija.

LVM apgrozījums pērn bija 566,612 miljoni eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga 2,2 reizes un bija 242,193 miljoni eiro.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija. LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu