VIDEO Kā sarežģītā glābšanas operācijā Turcijā izglāba alu pētnieku, kam negaidīti bija sākusies iekšējā asiņošana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pieredzējis alu pētnieks Marks Dikijs, kuru negaidīti bija skārusi gastrointernālā asiņošana, deviņas dienas bija iestrēdzis vairāk nekā viena kilometra attālumā no zemes virsas alā Tauru kalnu reģionā Turcijā. Ārkārtīgi sarežģītā un vērienīgā glābšanas operācijā viņu izdevies veiksmīgi izdabūt virszemē, ziņo ārvalstu mediji.

40 gadus vecais amerikānis ir pieredzējis alu pētnieks, kurš devās ekspedīcijā ar mērķi kartēt vienu no dziļākajām alām pasaulē - Morka alu sistēmu Turcijas dienvidos.

Bet ekspedīcija pēkšņi aprāvās, kad sestdien, 2. septembrī, Dikijam sākās smagas kuņģa sāpes, kas strauji saasinājās.

Lai gan sākotnēji bija cerība, ka viņš varētu izkļūt no alas pats, sāpes pārauga kuņģa-zarnu trakta asiņošanā, un bija skaidrs, ka viņam nepieciešama ātra medicīniskā palīdzība.

Turcijas Speleoloģijas [alu pētniecības zinātnes] federācija turpmākajās dienās nosūtīja mediķu komandu ar sešām asins vienībām, cerot stabilizēt Dikija medicīnisko stāvokli.

"Es īsti nezinu, kas notika, taču Turcijas valdības ātrā reakcija, lai dabūtu man nepieciešamos medikamentus, manuprāt, izglāba manu dzīvību," ceturtdien videoierakstā no alas sacīja Dikijs. "Es biju ļoti tuvu galam."

Kopumā vairāk nekā 150 cilvēki no vairākām starptautiskām organizācijām apvienojās glābšanas komandā, lai palīdzētu Dikijam izkļūt no alas, ko viņš pats nespēja izdarīt sāpju un vārguma dēļ.

Kamēr mediķi aprūpēja Dikiju, alu eksperti sāka prātot, kā izdabūt vīrieti no ārkārtīgi sarežģītās un dziļās alu sistēmas.

Grūta glābšanas operācija

Morka alu sistēmai ir dažnedažādi šauri līkumi, atzarojumi, pagriezieni un nogāzes, padarot to par sarežģītu izpētes objektu jebkuram ekspertam pat ar labu veselību. Ekspedīciju pa šo alu sistēmu varētu pielīdzināt kāpšanai Everestā.

"Pat ideālos apstākļos vajag 15 stundas, lai pieredzējis alu pētnieks tiktu virszemē," atklāja Turcijas Speleoloģijas federācija.

Ekspertu grupa no Turcijas, Ungārijas, Bulgārijas, Horvātijas, Itālijas un Polijas sadalīja alu sistēmu daļās, uz katru norīkojot atsevišķu komandu.

Vairākās ļoti šaurās vietās bija jāiesaista nojaukšanas komanda, lai Dikiju būtu iespējams iznest ar nestuvēm. Viņiem arī bija jāierīko vairākas nometnes vietas, lai nepārtraukti uzraudzītu Dikiju un ceļā visi varētu atpūsties.

Situāciju sarežģīja ierobežotās saziņas iespējas starp pazemes un virszemes glābēju grupu. Saskaņā ar "Associated Press", tika izmantoti skrējēji, kas pārvietojās no nometnes, kur atradās Dikijs, līdz vietai virszemē, no kuras bija iespējami telefona sakari.

Daudzviet no alas griestiem bira akmeņi.

Glābšanas misija, lai iznestu Dikiju no alas, sākās sestdien, 9. septembrī, viņu nododot no vienas komandas nākamajai. Pēc trīs dienu darba starptautiskā alu glābēju komanda veiksmīgi nogādāja Dikiju drošībā otrdien, 12. septembrī, plkst. 00.37 pēc vietējā laika.

Turcijas amatpersonas sacīja, ka vīrietis tiks nogādāts uz slimnīcu Mersinā ar helikopteru.

Otrdien, 12. septembrī, Dikijs publicēja smaidīgu fotoattēlu no slimnīcas. "Šī bija biedējoša pieredze. Nekad neesmu bijis tuvāk nāvei. Es patiešām novērtēju visus cilvēkus, kas iesaistījās manas dzīvības glābšanā un palīdzēja man izkļūt no alas dzīlēm," rakstīja vīrietis.

Ļoti pieredzējis alu eksperts

Saskaņā ar Eiropas Alu glābšanas asociācijas datiem, Dikijs nāk no Ņujorkas štata ASV un ir izcils alu eksperts, glābējs alu operācijās un labi pazīstams starptautiskajā alu ekspertu kopienā.

Vēl pirms ekspedīcijas alu pētnieks savā "Facebook" profilā bija publiskojis fotogrāfiju no gatavošanās ekspedīcijai, kā tiek pārbaudīts viss nepieciešamais aprīkojums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu