Pētījums: Mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļi var izdalīt vielas, kas palielina vēža risku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Krakenimages.com/"Shutterstock"

Jaunā pētījumā atklāts, ka mājas vai biroja tīrīšana ar tam paredzētajiem līdzekļiem var izplatīt kaitīgas ķīmiskās vielas, kas noved pie paaugstināta riska saslimt ar vēzi. Taču pastāv produkti, kas visu iztīra tikpat efektīvi un nepaaugstina saslimšanas risku, ziņo ASV izdevums "Insider".

Bezpeļņas organizācijas "Environmental Working Group" pētnieki norādījuši, ka plaši lietotie izsmidzināmie tīrīšanas līdzekļi vai gaisa atsvaidzinātāji iekštelpās var izplatīt vielas, kas veicina elpceļu slimības. 

Pētnieki testējuši 30 dažādus tīrīšanas produktus, tostarp stikla tīrīšanas līdzekli, traipu noņēmēju un tīrīšanas līdzekli vannasistabai. Iekļauti arī produkti, kas reklamēti kā videi draudzīgi vai kam nav pievienoti aromatizētāji. 

Visos 30 pārbaudītajos paraugos pētnieki konstatēja vairāk nekā 530 gaistošos organiskos savienojumus, kas izplatās gaisā līdzekļu lietošanas laikā. Aptuveni puse no tiem ir kaitīgi cilvēku veselībai.

Starp tiem konstatēti arī tādi savienojumi kā formaldehīds, toluols un hloroforms, kas veicina astmas un plaušu vēža attīstību. 

Vienlaikus pētījumu rezultāti uzrādīja, ka videi draudzīgajos produktos un produktos, kam nav pievienoti aromatizētāji, gaistošo organisko savienojumu ir krietni mazāk un tāpēc tie ir mazāk kaitīgi.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu