Vairākas vides organizācijas nevēlas Melni klimata un enerģētikas ministra amatā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāts Kaspars Melnis Saeimas sēdes laikā.
Saeimas deputāts Kaspars Melnis Saeimas sēdes laikā. Foto: Zane Bitere/LETA

Vairākas Latvijas vides un dabas aizsardzības organizācijas pauž neizpratni un bažas par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) politiķa, lauksaimnieka Kaspara Meļņa virzīšanu klimata, enerģētikas un vides aizsardzības ministra amatam, informē Latvijas Dabas fonda (LDF) komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Šo organizāciju skatījumā, Meļņa iepriekšējā darba pieredze un publiski paustais viedoklis demonstrējot "izpratnes un zināšanu trūkumu par klimata, vides un dabas aizsardzības politiku".

Ministra amata kandidāts arī esot "klaji iestājies pret nozīmīgiem Zaļā kursa virzieniem", piemēram, dabas atjaunošanas regulu, kā arī iepriekš vispār bijis pret Klimata un enerģētikas ministrijas izveidi.

Organizācijas atklātā vēstulē aicina Ministru prezidenta amata kandidāti Eviku Siliņu (JV) pārskatīt šo ministra kandidatūru, kā arī kopumā iebilst piedāvājumam, ka Klimata, enerģētikas un vides aizsardzības ministriju (KEVAM) vadītu ZZS pārstāvis.

Kā uzskata vēstules autori, no trim koalīcijas partneriem ZZS esot viszemākā izpratne un kompetence par vides, klimata un dabas aizsardzības jautājumiem.

Par to liecinot Zaļā barometra vides un vides politikas ekspertu veiktais partiju vērtējums pirms 14. Saeimas vēlēšanām. Meļņa kļūšana par vadītāju ministrijā, kuras tiešais uzdevums ir īstenot Zaļo kursu, tai skaitā ieviest Dabas atjaunošanas likumu, būšot "kliedzošs un nebijis precedents", kas apdraudēšot Latvijas vides, dabas un klimata situāciju.

Vides organizācijas aicina Siliņu "nopietni apsvērt riskus", kurus radīšot Zemkopības ministrijas un KEVAM nonākšana ZZS pakļautībā, ņemot vērā, ka šai partijai esot cieša saikne ar industriālās lauksaimniecības un mežsaimniecības lobiju.

Ja atbildība gan par vidi, gan par lauksaimniecību koncentrējas šajā partijā, veidošoties liels risks, ka normatīvo aktu izstrādes un politikas veidošanas procesi kļūs "izteikti nesabalansēti - vides un dabas aizsardzības prasības netiks pietiekami ņemtas vērā, un jau izstrādes gaitā visticamāk tiks mīkstinātas par labu industriju un biznesa mērķiem".

Vēstuli Siliņai parakstījuši nodibinājums "Latvijas Dabas fonds", biedrība "Zaļā brīvība", nodibinājums "Pasaules Dabas fonds", Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un citi.

Jau ziņots, ka no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai JV, pieci - ZZS, bet trīs - "Progresīvajiem". Saeimas spīkera amatam ZZS virzīs Saeimas deputātu, kādreizējo Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri.

Ekonomikas ministra amatam virzīs ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Viktoru Valaini, zemkopības ministra amatam - Saeimas deputātu Armandu Krauzi, labklājības ministra amatam - kādreizējo labklājības ministru, Saeimas deputātu Uldi Auguli, bet klimata un enerģētikas ministra amatam - Melni.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu