"Meduza" dibinātājas viedtālrunis ticis inficēts ar spiegošanas programmatūru "Pegasus"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gaļina Timčenko
Gaļina Timčenko Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Rīgā bāzētā krievu tīmekļa medija "Meduza" dibinātājas Gaļinas Timčenko "iPhone" ticis inficēts ar spiegprogrammatūru "Pegasus", trešdien paziņoja bezpeļņas organizācija "Access Now" un pats izdevums.

"Meduza" tehniskās nodaļas speciālisti par noklausīšanos uzzināja jūnijā. Domājams, ka "iPhone" tika inficēts pirms Timčenko vizītes Berlīnē februāra vidū.

"Pegasus" izstrādājis Izraēlas uzņēmums "NSO Group" un ar spiegprogrammatūru inficēti viedtālruņi ļauj ieinteresētām pusēm iegūt to ziņojumus, fotoattēlus, e-pastus, ierakstīt sarunas, slepus aktivizēt mikrofonus un kameras.

Redakcija neizslēdz, ka kāds no Eiropas izlūkdienestiem varētu būt iesaistīts spiegošanas programmas instalēšanā Timčenko telefonā.

Pēc "Access Now" versijas, galvenās aizdomās turamās varētu būt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas izmanto "Pegasus", visupirms Igaunija, Vācija vai Latvija. "Access Now" tur aizdomās arī ar Krieviju saistītās valstis - Azerbaidžānu, Kazahstānu un Uzbekistānu, kuras arī izmanto spiegprogrammatūru.

"Meduza" norāda, ka Timčenko telefons tika inficēts tieši pirms konfidenciālas Krievijas neatkarīgo mediju pārstāvju sanāksmes 11. februārī Berlīnē.

"NSO Group" pārstāvis "Meduza" norādīja, ka uzņēmuma izstrādnes "tiek pārdotas tikai ASV un Izraēlas sabiedrotajiem, īpaši Rietumeiropā, un tikai un vienīgi noziedznieku un teroristu apkarošanai - pilnīgā saskaņā ar ASV nacionālās drošības globālajām interesēm".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu