Aizsaulē devies arhitekts Oļģerts Krauklis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Otrdien, 12. septembrī, mūžībā devies arhitekts Oļģerts Krauklis, informēja Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) direktors Igors Dobičins.

Krauklis piedalījies nozīmīgu ēku projektu un interjeru izstrādē, radošajā darbā kopis modernisma tradīcijas un vērsis uzmanību mākslas darbu iekļaušanai ēkas telpiskajā vidē, kā arī pats veidojis metus tekstila, metālmākslas, koktēlniecības, vitrāžas darbiem. Krauklis piederēja arhitektu lokam, kā Ivars Bumbiers, Teodors Nigulis, kas pārvaldīja akvareļglezniecības tehniku un veidojis izstādes ar reālisma romantiskām noskaņu ainavām, aktiem, marīnām.

Krauklis dzimis Dailes teātra aktieru Almas Ābeles un Nikolaja Kraukļa ģimenē. Krauklis no 1941. līdz 1944.gadam mācījies Rīgas 49.pamatskolā, un no 1945. līdz 1949.gadam Rīgas Industriālajā politehnikumā, Rīgas Leona Paegles 1.vidusskolā, Republikas neklātienes vidusskolā.

Laikā no 1949. līdz 1955.gadam Krauklis studējis un ar izcilību absolvējis Latvijas Valsts universitātes Inženierceltniecības fakultātes Arhitektūras nodaļu.

Krauklis pildīja arhitekta un galvenā arhitekta amatu LPSR Valsts pilsētu celtniecības projektēšanas institūtā, kas bija Latvijas nozīmīgākais projektēšanas centrs. Institūta projektēšanas darbnīcās tika izstrādāti projekti apjomīgiem pilsētbūvnieciskiem risinājumiem Rīgas pilsētas un tās apkaimju attīstībai.

Pirmais patstāvīgais darbs bija LPSR Zinātņu akadēmijas dzīvojamie nami Eksporta ielas rajonā, Rīgā. Krauklis bijis "Pilsētprojekta" 2.arhitektūras darbnīcas vadītājs, piedalījies daudzstāvu dzīvojamo ēku ekskluzīvo individuālo projektu izstrādē.

Krauklis piedalījies arhitektūras konkursos kopš 1958.gada, izstrādājis konkursa darbus Rīgas panorāmas kinoteātrim, Juglas dzīvojamam masīvam, Krasta masīvam, arī kopā ar Martu Staņu Budapeštas Nacionālam teātrim, Ungārijā.

Krauklis 2012.gadā par nopelniem Latvijas arhitektūras un vizuālās mākslas attīstībā ticis apbalvots ar IV šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, viņam piešķirta Ordeņa virsnieka pakāpe. Arhitekta devums novērtēts ar Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiju.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu